Säl ställer till det för fiskarna, när de river sönder ryssjor och äter upp fångsten. Sälarna har varit ett problem i många år och i år är det extremt mycket säl vid Norrbottenskusten.
Yrkesfiskaren Magnus Persson konstaterar att beståndet ökar.
– Sälproblemet är på en konstant hög nivå, men det är helt klart mer säl i år. Och det blir värre och värre ju närmare hösten man kommer, i augusti är de mest "på".
Han jagar inte säl själv men använder speciella fiskeredskap, så kallade push up-ryssjor som klarar sälangrepp bättre eftersom det är en dubbelvägg med 30 centimeters distans mellan fångsthuset och skyddsgarnet, vilket håller åtminstone större sälar ute.
– Ändå har vi fisk som är riven och redskap som blir söndertrasade, säger Magnus Persson.
Han menar att traditionella redskap inte alls fungerar idag.
Ytterst få jagar
Roland Saitzkoff, Länsstyrelsen i Norrbotten, bekräftar problemen.
– Så här ser det ut i hela landet, yrkesfisket har drabbats av stora skador och det är tyvärr ytterst få som skyddsjagar säl. I år är tilldelningen 60 sälar i Norrbotten men bara 13 är skjutna. Det kanske bara blir 20 skjutna i år så det är dålig fyllnadsgrad av tilldelningen, säger Roland Saitzkoff.
Yrkesfiskaren Anders Persson i Jävrebodarna menar att de dåliga isarna ute till havs i vintras bidrar till att sälarna kommer in mot kusten och beståndet ökar.
Inte heller han och kollegan och pappan Åke Persson, har jagat säl i år.
– Man har inte tid. Det är för mycket byråkrati, det blir för krångligt och tar för mycket tid av fisket, anser han.
Visserligen har en förenkling skett i och med att man får jaga på annans jaktområde. Men det krävs intyg om utbildning och sedan ska man bärga sälen och skicka in kroppsdelar från djuret för analys.
Krävande jakt
Mattias Boström i Öjebyn har nyligen gått säljägarkurs och när PT får kontakt är han ute på just säljakt i Kalix skärgård.
Han berättar att det är få som kan jaga säl och att säljakt är speciell, därför har kravet kommit att man ska gå kurs som Svenska jägareförbundet anordnar.
– Det är knepigt för man skjuter över vatten, det är svårt att bedöma avstånd. Och det är liten träffyta på en säl. Sedan behöver man utrustning som sälbåtar som man drar över vårisarna.
Han förklarar att jakten i görligaste mån ska bedrivas runt de fiskeredskap som angripits av säl.
– Och i år är det även möjligt att jaga på annans mark, men man måste meddela jakträttsinnehavaren innan och såklart ta reda på aktuell kommuns skyddsområden.
Han har förståelse för att yrkesfiskarna inte själva har möjlighet att jaga säl och hoppas att han och frun, som också jagar säl, ska kunna hjälpa till.s
– Sammanlagt har cirka 20 personer gått säljägarkursen i Piteå i våras och jag vet åtminstone fem–sex personer som är intresserade av att bedriva skyddsjakt på säl.