Experten rekommenderar ny utredning

För snart fem år sedan gjordes en utredning av cancerfallen på Strömbackaskolan. Experten Bengt Järvholm som hjälpte till med rapporten rekommenderar nu att en ny görs.- Det rimliga är att göra en ny utredning, säger han.

I mars 2004 gjordes en utredning om inomhusmiljön och cancerfallen på Strömbacka. Den resulterade i en rapport som inte kunde finna några kopplingar mellan inomhusmiljön och cancern. Nu rekommenderar Bengt Järvholm, som var expert i den förra utredningen, att en ny utredning görs.

I mars 2004 gjordes en utredning om inomhusmiljön och cancerfallen på Strömbacka. Den resulterade i en rapport som inte kunde finna några kopplingar mellan inomhusmiljön och cancern. Nu rekommenderar Bengt Järvholm, som var expert i den förra utredningen, att en ny utredning görs.

Foto: Jessica Larsson

PITEÅ2009-01-10 06:00

Gymnasiechefen på Strömbackaskolan, Eva Jordahl, har under den senaste tidens debatt hänvisat till rapporten från mars 2004.
Så här resonerade hon kring cancerfallen i en intervju som publicerades i PT för ett tag sedan,
- Vi har inte vetskapen om sjukdomsorsakerna så jag vill inte kommentera den delen. Men utredningen från 2004 gjord av personal från Pitehälsan och expertis från Umeå kom fram till att det inte fanns någon koppling mellan cancern och inomhusmiljön.
"Anmärkningsvärda siffror"
I en artikel på debattsidan i PT i dag skriver Eva Jordahl, förvaltningschefen Maria Müller och Ruth Rahkola ordförande i barn- och utbildningsnämnden, om rapporten. De hänvisar till följande citat i den. "Trots den relativt höga siffran av cancerfall i lokal Oden kan vi med dagens kunskap inte relatera arbetsmiljömässiga faktorer på Strömbackaskolan till angivna cancerfall".
Bengt Järvholm är professor på Yrkes- och miljömedicin på Umeå Universitet och togs in som extern expert till rapporten.
Han gjorde intervjuer med en del av de cancerdrabbade. Problemen med mögel var dock inte kända vid tidpunkten för rapporten och ingick därför inte i bedömningen.
I rapporten sägs att 12 personer i huset Oden har drabbats av cancer från 1987 fram till mars 2004. I dag är siffran efter 1993 uppe i 22 kända fall - varav 20 på den översta våningen.
Uppgifterna om att flera nya cancerfall har inträffat efter rapporten kommenterar Bengt Järvholm så här:
- Direkt genom att höra siffrorna kan jag säga att de är anmärkningsvärda, det är helt enkelt för många fall.
"Stark indikation"
I ett område i huset Oden har 40 procent eller 14 av 30-35 personer i personalen drabbats av cancer sedan 1993.
- Det låter som väldigt mycket. Jag kan utifrån siffrorna säga att den canceranhopningen inte är relaterad till ålder.
Han menar att det inte går att förlita sig på rapporten.
- Den rapporten gäller ju vad som har hänt fram till 2004. Den tar inte upp vad som har hänt efter det. Det är anmärkningsvärt att cancerfallen har fortsatt att komma, säger Järvholm.
Han utvecklar:
- Cancer är en vanlig sjukdom så du kan hitta ansamlingar lite här och där i samhället. Men här har det fortsatt att bli fler fall även efter även efter den första mätningen. Det är en mycket stark indikation på att det här bör tittas vidare på, säger Järvholm.
Jordahl gick inte att nå
Han har en uppfattning om vad som kan göras.
- Det rimliga är att göra en ny utredning och uppdatera utifrån den kunskap som finns. Om jag jobbade på skolan skulle jag i alla fall vilja ha en uppdatering av hur situationen har förändrats sedan förra rapporten och hur det kan tolkas.
Eva Jordahl och Jan Ställ, chefen för fastighets- och servicekontoret, uttryckte i PT för knappt två veckor sedan att någon ny cancerutredning inte var aktuell.
PT har vid upprepade tillfällen under flera dagar sökt Eva Jordahl för att ställa frågor. Hon har inte gått att nå via telefon eller mejl. Enligt ett pressmeddelande som gick ut från barn- och utbildningsförvaltningen skulle Jordahl vara anträffbar från och med klockan 11 igår. Men när PT hörde av sig vid 13-tiden gick inte Jordahl att nå. Hon skulle sitta i möten hela dagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om