- Redan förra våren märktes att nätpokern slagit igenom. Många som ringde oss hade problem med just nätpoker och det vi såg var att de ofta inte spelat särskilt länge, berättar Maritha Hult som jobbar för Spelinstitutet i Piteå.
Spelinstitutet har Folkhälsoinstitutets uppdrag att hjälpa de människor som ringer till Nationella stödlinjen för spelberoende.
- Redan efter några månader kan nätpokerspelare utveckla ett spelmissbruk. Det går alltså väldigt snabbt att få problem. Om vi pratar om trav, tips och så vidare brukar det normalt ta år innan en spelare uppvisar liknande symptom, säger Maritha Hult.
Nätpoker är riskfyllt
Det finns flera orsaker till att nätpoker är extra riskfyllt för personer som tenderar att utveckla spelmissbruk. En orsak är lättillgängligheten. Man kan spela när som helst. Det enda som behövs är en dator eller en mobil med Internetuppkoppling.- Du kan spela på jobbet, i skolan eller hemma. Det finns hur många spelsajter som helst. Ja, du behöver ju pengar på ett kontokort också. Det är stor skillnad att flytta pengar från ett konto jämfört med att betala kontant. Pengarna blir symboler och det är lätt att tappa greppet om hur mycket man egentligen spelat för.
- På nätet är man anonym och det kan bidra till ett våghalsigare spelande. Det finns heller ingen som vet om du är full eller drogad och det är närmast omöjligt att veta att spelaren inte är minderårig.
Nätpoker kräver snabba beslut och det gör att förnuftet inte alltid hinner med. Det handlar ofta om sekunder mellan insats och vinst/förlust. Och möjligheten att öka insatserna i ren desperation är mycket stor.
Slösar bort tid
Enligt Maritha Hult behöver inte spelberoende bara handla om pengar. Tid är en annan måttstock. Det är lätt att förlora tidsbegreppet i en digital miljö.- Vi har pratat med många spelare som har problem med just detta. De upplever att de kastar bort alldeles för mycket tid på nätpoker. Ibland får det konsekvenser för skolan och jobbet. Det är inte ovanligt att spelare sjukskriver sig för att kunna spela mer.
En annan viktig riskfaktor är att man i pokervärlden anser att den överlägsna faktorn för att lyckas i poker är skicklighet och inte tur. Förvisso kräver poker skicklighet, men många spelare har en tendens att bortse från slumpen. När de vinner är det bevis för den egna skickligheten, när de förlorar är det bara otur. De har en orealistisk syn på den egna förmågan.
Hur ser du på Svenska spels etablering som nätpokerleverantör?
- Jag kan tycka att det var onödigt. Visst, det fanns en efterfrågan, men många hade aldrig börjat spela om det bara funnits tillgång till utländska spelsajter, säger Maritha Hult.