Ersson dokumenterar Norrbottenskusten
I 20 år har filmaren och radioproducenten Boris Ersson, Luleå, seglat med sin 80 år gamla koster Måsen längs Bottenvikens och Kvarkens kuster. I en ny tv-serie berättar han historien om vattnet som en väg mellan människor, under sommar såväl som vinter.
Den 80 år gamla kostern Måsen har en huvudroll i Boris Erssons filmer om livet kring Bottniska viken.
Foto: UR
Kusten mellan Skellefteå och Haparanda och vidare till den finska sidan räknas till Europas finaste, men söderut är den nästan helt okänd. I det första programmet, "Mare Botnicum - Äventyr med Måsen: Vattnets vägar", berättas bland annat om Bothnialoppet, långfärdsskridskotävlingen som går av stapeln i mars månad mellan Piteå och Luleå och vice versa.
EU-projekt
Det andra programmet har rubriken "De sista fångstmännen" och det tredje och avslutande avsnittet heter "Båtbyggarnas kust".
Tv-serien är en del av ett stort EU-projekt om skärgårdarna och kustlivet i Bottenviken och Kvarken.
- Jag har hållit på med det här projektet sedan 2003. Först blev det ganska många radioprogram, ett 30-tal inslag. Sedan började jag jobba med utställningar, det har blivit 14 utställningar på olika museer och kulturhus i Finland och Sverige. Sedan kom boken på hösten 2005 och nu avslutas projektet med tv-serien, berättar Boris Ersson, som när vi når honom i telefon, har tagit en paus i arbetet med att göra en kortfilm om Skellefteå.
Han planerar att göra en kortfilm från - förutom Skellefteå - var och en av kustkommunerna längs Norrbottenskusten, filmer som kommunerna kan använda i sin information, på mässor och så vidare. Pitefilmen kommer förmodligen att handla dels om industrins betydelse för sjöfarten, dels om skärgårdspärlor som Rebben och Stenskär.
Sista fiskaren
Ett annat filmprojekt som Boris Ersson hoppas kunna genomföra och påbörja snarast är en dokumentation av fiskaren Roland Karlssons sista arbetsår. Karlsson är den sista kvarvarande yrkesfiskaren på Stenskär i Piteå skärgård och med honom kan en obruten fiskartradition som går tillbaka till Gustav Vasas tid komma att dö ut.
Snabba förändringar
- Jag hoppas verkligen att det projektet blir av. Förändringarna i kustbygderna är nu så snabba och genomgripande, precis som i jordbruket, att snart är exempelvis fyrplatserna borta. Ja, snart finns knappt lotsverksamheten kvar. Den tekniska utvecklingen med satelliter, GPS och så vidare är i och för sig bra, men man förlorar massor av mänsklig kunskap.
Tryggheten går också förlorad, påpekar Boris Ersson; ju mindre folk det finns på hyfsat nära håll om man skulle råka illa ut på sjön, desto mindre är chansen till undsättning och att hjälpen hinner fram i tid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!