De sex fastighetsägarna har via sin advokat Jens Nyström yrkat att servituten inom delar av fastigheten Piteå Pitholm 47:13 inte ska upphöra, men Mark- och miljööverdomstolen ger inget prövningstillstånd i den delen.
– Beslutet går inte att överklaga. Det innebär att Mark- och miljödomstolens beslut gäller, säger Marie Ejderbrandt, handläggare på Mark- och miljööverdomstolen i Stockholm.
Men när det gäller den ekonomiska ersättningen till fastighetsägarna medges prövningstillstånd.
– Piteå kommun har begärt anstånd till den 23 oktober, men jag skulle tro att ett beslut är möjligt i november, säger Marie Ejderbrandt.
Ersättningen prövas
Piteå kommun erbjöd fastighetsägarna cirka 48 000 kronor vardera och dessutom cirka 25 000 kronor för vägservitutet till ägarna av Piteå Pitholm 13:40.
Via advokat Jens Nyström begärde fastighetsägarna minst 120 000 kronor per fastighet och 87 000 kronor för vägservitutet.
Men Mark- och miljödomstolen gick på kommunens linje och skrev i domen:
”Mark- och miljödomstolen anser att den ersättning som Piteå kommun i det överklagade beslutet förpliktigats att utge till klagandena, med råge kan anses vara en skälig del av vinsten till följd av upphävande av servitutet om fri och behindrad tillgång till det avstyckade området”.
Nu återstår att se om Mark- och miljööverdomstolen också tycker det.
Överklagad detaljplan
Piteå kommun har, som sagt, begärt anstånd till den 23 oktober.
– Vi vill tänka igenom det ordentligt innan vi lämnar in vårt yttrande, men jag kan säga att vi står fast vid de nivåer vi tidigare har erbjudit, säger Thomas Sundqvist, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Samtidigt ligger en annan överklagan från fastighetsägarna i Högsta förvaltningsdomstolen. Det ärendet handlar om huruvida detaljplanen som vann laga kraft den 1 juli 2010 ska rivas upp eller inte.
Inget beslut
Det handlar främst om missarna som gjordes före detaljplanen klubbades. Så väl kommunen som Lantmäteriet hade nämligen missat att det existerade servitut.
– Det finns en ansökan om resning, men inga beslut är fattade och det finns heller inget datum för ett avgörande, säger Maria Nyholm, handläggare på Högsta förvaltningsrätten.
Hur resonerar Piteå kommun?
– Vi har noterat det, men vi avvaktar. Så länge rätten inte har tagit beslut om eventuell prövning så agerar vi inte i frågan, säger Thomas Sundqvist.