Erfaren guide överraskades av flödvatten

Guiden Hansi Gelter skjutsade turister på snöskoter när de fastnade i flödvattnet vid Stor-Räbben. ”Det låg nysnö över och då är det nästan omöjligt att se”, säger han.

Snöskotertur. För två veckor sedan överraskades turistekipaget av flödvatten ute vid Stor-Räbben. (Arkivbild)

Snöskotertur. För två veckor sedan överraskades turistekipaget av flödvatten ute vid Stor-Räbben. (Arkivbild)

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2016-02-29 17:45

För två veckor sedan fastnade en snöskoter med kälke djupt i flödvattnet ute vid Stor-Räbben. Ingen person skadades och de inblandade kunde ta sig in till ön där de inväntade hjälp från räddningstjänsten.

LÄS OCKSÅ: Körde genom isen

Ekipaget var en turisttur med guiden Hansi Gelter, som driver upplevelseföretaget Guide Natura.

– Jag hade varit ute två dagar innan och rekat sträckan och provborrat den, men fram till på måndagen hade flödvattnet ökat. Isen hade på vissa ställen tryckts ner och det hade bildats en vattenhåla av flödvatten ovanför isen. Det låg nysnö över och då är det nästan omöjligt att se, det var först när jag körde över som jag kände av det, säger han.

Flödvatten är vanskligt och trots förberedelser kan det hända incidenter, förklarar Hansi Gelter.

– Även fast jag har varit ute och rekat min led så vet man aldrig till hundra procent, en incident kan hända i alla fall, säger han.

Den vattenhåla som bildades bedömer han var åtminstone en meter djup och skoterekipaget körde som sagt fast, men det var aldrig någon som var i fara.

– Vi sjönk ner lite i flödvattnet och det är klart att det alltid är lite dramatiskt att fastna med en skoter, men det var ingen som blev rädd. De som satt på kälken kunde kliva av och vi gick omkring 100 meter tillbaka in till land där vi inväntade hjälp. Jag hade läget under kontroll och gästerna hade inget problem med det som hände, utan såg det som ett litet extra äventyr, säger Hansi Gelter.

Oväder tre dagar innan turen hade påverkat isläget.

– Det är när det går stormar ute till havs som dyningar kan ändra på och bryta upp isen. När isen rör sig kan det bli öppningar eller sprickbildningar, lågtryck höjer vattennivån så det bildas flödvatten ovanpå isen och det kan ta tid innan flödvattnet rinner tillbaka. Is- och vattenläget kan ändras från dag till dag och det var det som var fallet här, att flödvattnet hade ökat från en dag till en annan, säger Hansi Gelter.

Isläget behöver, enligt Gelter, kontrolleras efter varje väderomslag.

– Det är som uppe i fjällen, snöförhållandet kan ändra sig från dag till dag och det är samma sak på isen, säger han.

Någon dag efter händelsen var en helikopter från Kallax flyg på plats för att bärga snöskotern, men maskinen var vattenfylld och hade frusit fast vilket försvårade bärgningsarbetet. Snöskotern har sjunkit ner på botten, men den är förankrad och ett nytt bärgningsförsök ska göras.

PT har tidigare även skrivit om isläget.

LÄS OCKSÅ: Isarna bättre än på flera år

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om