Enskilda vägar delade fullmäktige

Majoriteten i kommunfullmäktige vill inte utreda vilka enskilda vägar som skulle vara lämpliga att överta. Centerpartiets motion lever dock än sedan oppositionen begärt återremiss.

Centerpartiets motion om att utreda vilka enskilda vägar som kommunen kan ta över återremitterades.

Centerpartiets motion om att utreda vilka enskilda vägar som kommunen kan ta över återremitterades.

Foto: Privat

PITEÅ2019-05-07 11:40

Det var i slutet av 2017 som Centerpartiet i Piteå skrev en motion och yrkade på att Piteå kommun gör en översyn av vilka enskilda vägar som skulle vara lämpliga att överta och vad det i så fall skulle kosta kommunen.

– Den här motionen skrev vi för att vi ville uppnå mer likställighet i kommunen. Vi tycker att det är viktigt att alla har en möjlighet att på ett någorlunda enkelt sätt ta sig fram till sin bostad, badstrand eller vad det kan vara, säger Majvor Sjölund (C).

Samhällsbyggnad har utrett frågan och kommit fram till att ett eventuellt övertagande av alla enskilda vägar blir kostsamt för kommunen. Utifrån det ansåg inte kommunalrådet Anders Lundkvist (S) att det är ansvarsfullt att ta på sig ansvaret.

– I dag beviljar vi bidrag för 900 000 kronor per år och den totala kostnaden som vi skulle hamna på om alla enskilda vägar skulle skötas av kommunen indikeras hamna på 9,5 miljoner kronor, säger han.

Den samlade oppositionen var mycket kritisk till majoritetspartiernas förslag om att anse motionen som färdigbehandlad.

– Vi tycker att enskilda vägar är ett otyg som samtliga borde övergå i statlig eller kommunal regi, det är utav principiella demokratiska skäl, säger Anders Nordin (SLP).

Centerpartiet ansåg inte att man fått svar på sin motion och partiets ledamöter yrkade återremiss och fick stöd av resten av oppositionen.

– Vi sade inte att man skulle överta alla vägar, vi sade att man skulle göra en översyn av vilka enskilda vägar som kunde vara lämpliga att överta driften av, säger Majvor Sjölund.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Brith Fäldt (V) kontrade med att det inte gick att utreda och anklagade Majvor Sjölund för att påstå att tjänstepersonerna inte talade sanning och misstänkliggöra kvalitén på deras utredning.

– Skälen till att man inte fått svar på frågorna är att man inte har vetat vad det är man ska utreda. Ska tjänstepersonerna avgöra vilka vägar som är lämpliga? Om det blir en återremiss måste det finnas med ett uppdrag, säger Brith Fäldt.

– Brith Fäldt. Du har en förmåga att lägga ord i andras mun och göra dina egna tolkningar av vad folk säger, men det här är en offentlig tillställning så jag tror alla har hört att jag inte har kritiserat tjänstemän, däremot har jag synpunkter på det svar jag fått, säger Majvor Sjölund.

Den långa och stundtals infekterade debatten i kommunfullmäktige avslutades med en minoritetsåterremiss för att utreda vilka enskilda vägar som ska vara lämpliga för att överta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om