Enkät ger svar på elevers verklighet

Mobbningen har minskat och alkoholdebuten sker senare. Det är två positiva resultat i enkäten Personligt 2008, som genomförts bland elever i Piteå kommun. Negativt är att förhållandevis många ungdomar lider av trötthet och sömnsvårigheter.

-Två positiva resultat i årets undersökning är att mobbningen har minskat och att alkoholdebuten sker senare, där har vi bättre värden ända upp i skolår 2 på gymnasiet. Även när det gäller rökning ligger vi bättre till än riket som helhet, säger Anna-Lena Pogulis. (Arkivbild)

-Två positiva resultat i årets undersökning är att mobbningen har minskat och att alkoholdebuten sker senare, där har vi bättre värden ända upp i skolår 2 på gymnasiet. Även när det gäller rökning ligger vi bättre till än riket som helhet, säger Anna-Lena Pogulis. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2009-02-26 06:00
Enkätundersökningen Personligt har genomförts i Piteå kommun för sjätte gången bland elever i årskurs 7 och 9 samt skolår 2 i gymnasiet. Enkäten görs på uppdrag av Sambu (Samverkansgruppen för barn- och ungdomsfrågor), där företrädare för kommunen, polisen och primärvården ingår.
Frågorna som eleverna ombeds svara på handlar om hälsa, hur de trivs i skolan, skolk, mobbning, lag och rätt, tobak, alkohol och narkotika med mera.
Positiva resultat
- Två positiva resultat i årets undersökning är att mobbningen har minskat och att alkoholdebuten sker senare, där har vi bättre värden ända upp i skolår 2 på gymnasiet. Även när det gäller rökning ligger vi bättre till än riket som helhet, säger Anna-Lena Pogulis, ansvarig för Personligt på kommunens ekonomikontor.
Av dem som besvarat enkäten (totalt 1 340 elever) har 98 blivit mobbade under det senaste året, vilket motsvarar 7,4 procent. Det är 2 procentenheter lägre än 2006, men högre än år 2004. Mobbningen har främst minskat för pojkar samt elever i skolår 7.
I skolår 2 på gymnasiet är det dubbelt så många som aldrig druckit alkohol jämfört med 2006.
30 tjejer och 41 killar svarar att de dricker sig berusade varje vecka.
Trötta och sömniga
Det vanligaste sättet att få tag på alkohol är genom kompisar (85,9 procent) följt av alternativen "annat sätt" och "annan vuxen".
Negativt är att många ungdomar besväras av trötthet och sömnsvårigheter. Såpass många som 40,5 procent svarar att de haft sömnsvårigheter de senaste tre månaderna och hela 78 procent uppger att de varit trötta under samma period.
Över hälften (55 procent) av alla elever äter lunch alla skoldagar och 85 procent äter lunch minst tre dagar i veckan. 89 procent säger att när de äter lunch, så äter de i skolrestaurangen.
Färre äter skollunch
- Andelen som äter skollunch varje dag har minskat med 5 procent jämfört med 2006, det är något som vi måste titta vidare på, säger Anna-Lena Pogulis, som påpekar att enkätundersökningens resultat skickas till alla kommunala förvaltningar och nämnder.
Nästan 9 av 10 elever tränar/motionerar på sin fritid. Men bara 18 procent uppnår målet om minst 30 minuters fysisk aktivitet/rörelse per dag på skoltid.
Av 430 elever som känt sig deppiga en längre period under det senaste året är det 125 som funderat på självmord.
94 elever har blivit utsatta för sexuella handlingar som de inte vill vara med på, vilket motsvarar 7 procent. Denna siffra har ökat successivt under senare år. Dubbelt så många flickor som pojkar har utsatts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om