"Energiska Pitedagen" inleder årets Noliamässa

När Stora Nolia öppnar på lördag är Piteå kommun dagsvärd. Temat är Energiska Piteå och syftet att marknadsföra kommunens ambitiösa, samlade satsningar för en hållbar utveckling.

De första tusen besökarna av Energiska Piteå på Nolia får en tomflaska som de kan fylla med gott kranvatten på mässormrådet. Ett inlägg i debatten om dyrt och resurskrävande buteljerat vatten.

De första tusen besökarna av Energiska Piteå på Nolia får en tomflaska som de kan fylla med gott kranvatten på mässormrådet. Ett inlägg i debatten om dyrt och resurskrävande buteljerat vatten.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2008-07-31 06:00
- Vi vill gå ut till allmänheten, Pitebor och andra besökare, och visa hur stora satsningar som nu görs på energiområdet i Piteå. Jag tror inte att majoriteten av Pitebor riktigt inser hur stort det här är, sade Erik Persson, tillväxtansvarig för energi på Piteå kommun, när programmet för "Energiska Pitedagen" presenterades vid en presskonferens på onsdagen.
- Det vi gör nu på energi- och miljöområdet ligger så enormt rätt i tiden, tajmningen kunde inte ha varit bättre. Jag vet inte om vi har haft tur eller varit skickliga, förmodligen handlar det om en kombination av båda, säger Persson.
Förnybar energi
De stora satsningar som Erik Persson syftar på är ett antal framåtsyftande projekt inom förnyelsebar energi. För det första den kraftiga expansionen av energiteknisk utveckling inom ramen för Solander science park (ETC, Chemrec, Smurfit Kappa kraftliner med flera, svartlutsförgasning och tillverkning av fordonsdrivmedlet DME).
För det andra ligger Sunpine AB i startgroparna för att bygga en biodieselfabrik på Haraholmen, där produktion av biodiesel från skogsindustrins tallolja planeras att komma igång i början av år 2010. Investeringen beräknas uppgå till cirka 250 miljoner kronor.
Vindkraft
För det tredje planeras som bekant flera stora satsningar på vindkraft. Den största, i Markbygden, handlar om uppemot 1 100 vindkraftverk, vilket skulle innebära att Europas största vindkraftspark etableras i Piteå kommun, och en investering på i runda slängar 56 miljarder kronor. Produktionen kan bli 8-12 terawattimmar. Tillåtlighetsprövningen väntas ta ett år i anspråk. Bakom projektet står det svenska företaget Svevind i samarbete med tyska Enercon, som tillverkar vindkraftverk.
Guidad busstur
De två första vinkraftssnurrorna av tolv på Dragaliden i Markbygden sätts upp i höst. Det är fråga om ett pilotprojekt.
WPD Scandinavia projekterar 132 vindkraftverk i havet utanför Jävre.
- Vindkraftsetableringen på Bondön pågår för fullt, för närvarande håller man på att sätta upp den sjätte snurran av totalt 14, säger Tomas Riklund, vars företag är involverat i Energiska Pitedagen på Noliamässan.
Under lördagen går det guidade bussturer från Noliaområdet till den blivande vindkraftsanläggningen på Bondön.
- Vinden är vår guldgruva, säger Erik Persson, som hoppas att många tar chansen att titta närmare på vindkraftverken på Bondön.
Ledartröjan
- Vi vill visa att vi har tagit på oss ledartröjan, tillägger Persson bland annat med hänvisning till att Piteå nu deltar i Energimyndighetens program Uthållig kommun. Ett 60-tal svenska kommuner är med i programmet som syftar till att effektivisera energianvändningen och på så sätt bidra till ett bättre klimat. Piteå är den enda uthålliga kommunen i Norrbotten.
Målet är att Piteå ska bli ett internationellt energicentrum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om