Energisatsning med goda utsikter

PANNBYGGE. Den nya jättelika biobränslepannan på Smurfit Kappa i Piteå börjar ta form. När den är klar minskar fabrikens oljeberoende med 20 000 kubikmeter per år. Bruket blir också till hälften självförsörjande på elström.- Dessutom minskar luftutsläppen och fabrikens exteriör blir trevligare. Bara fördelar, säger Peder Ögren, projektledare.

Piteå2006-06-09 00:00
Utvändigt mäter biobränslepannan 47 meter i höjd. Att befinna sig på toppen av densamma är en hisnande känsla men utsikten bedårande.

Fler kommer att få njuta av vyerna över centrala Piteå.

- Vi bygger ett konferensrum på toppen, avslöjar Ögren.

Ökad trivsel

Överhuvudtaget har Smurfit Kappa lagt ner stor möda på att göra bygget tilltalande, både exteriört och interiört. Glasväggar i hörnen ska sprida ett grönaktigt skimmer dagtid och belysning inifrån på kvällstid.

- Även invändigt har vi velat skapa öppna ytor med ljusa färger, säger Ögren och berättar att Smurfit Kappas projektledningsgrupp getts tillfälle att ha synpunkter på huvudentreprenören Kvaerners ursprungliga lösningar.

- Vi har väl lämnat runt 200 kommentarer och fått igenom i princip alla ändringsförslag. Visst kostar det pengar men genom att skapa en bra känsla ökar vi trivseln för alla som ska arbeta här.

Många nationer

Även den 92 meter höga skorstenen blir målad och dekorerad med linjer.

I dag jobbar drygt ett hundratal personer med bygget. Efter semestern, någon gång i augusti, når 750-miljonersprojektet sin topp vad beträffar sysselsättningsgrad. Då räknar projektledningen med att ha mellan 170 och 180 personer i arbete.

Personalstyrkan utgörs av många nationaliteter. Utöver svenska pratas det polska, finska, danska och tyska på bygget.

Checklista

- Det är riktigt duktigt yrkesfolk. Polackerna är exempelvis oerhört noggranna med allt. Även pappersarbetet, berömmer Ögren.

Ögren betonar att alla som arbetar med biobränslepannan har tecknat kollektivavtal. Säkerheten är också så minutiös som den kan vara. Varje morgon presenteras arbetsmomenten och en checklista görs.

Vidare har alla som arbetar med bygget gått en säkerhetsutbildning.

Invigning i april

Till årskiftet ska pannan stå klar för provdrift. I april hålls den officiella invigningen av densamma i samband med en internationell konferens på nystartade Solander Science Park.

- Biobränslepannan är den enskilt största investeringen i fabrikens historia. Den skapar framtidstro och är en garanti för fortsatt verksamhet, säger Anders Lindberg, informatör.

Även för gemene Pitebo får den nya pannan betydelse.

- Utsläppen minskar och fabriken får ett trevligare utseende, lovar Ögren.

Fjärrvärmeproduktion

Märkbarast blir det minskade stoftet.

- De som parkerar sina bilar intill fabriken slipper det vita dammet på karossen.

Den nya pannan skapar vidare möjlighet till utökade leveranser av spillvärmevatten till fjärrvärmenätet.

Eftersom allt (flis, sågspån, grenar, rötter, stubbar, rejekt från returfiber med mera) återanvänds som bränsle försvinner också fabrikens behov av deponi. Ännu en miljövinst.

Bibränslepannan är en energisatsning med goda framtidsutsikter, i många bemärkelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om