Enercon varslar 38

38 varslas i Piteå när Enercon omorganiserar. Vindkraftsutbyggnaden fortsätter som planerat, men företaget tar bort hela sin installationsavdelning och kommer i framtiden att förlita sig på externa underleverantörer.

38 personer, varav sex är tjänstemän och övriga installationstekniker, varslas om uppsägning i Piteå.

38 personer, varav sex är tjänstemän och övriga installationstekniker, varslas om uppsägning i Piteå.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2013-11-18 16:47

I ett pressmeddelande skriver Enercons ledning att företaget under 2014 kommer att övergå från att ha en egen installationsavdelning till att i högre utsträckning använda sig av underleverantörer. Detta för att man effektivare ska kunna nyttja installationspersonalen, det sätts inte på pränt men de externa företagen kan komma att nyttjas för projekt när arbetskraftsbehovet är stort. Övrig tid, när det råder lågsäsong, har Enercon då inga kostnader för anställda.

Omorganisationen inebär att 38 personer, varav sex är tjänstemän och övriga installationstekniker, varslas om uppsägning i Piteå.

43 sägs upp

Enercons vd säger att marknaden ställer allt högre krav på flexibilitet och produktivitet och till följd av omorganisationen kommer totalt 43 anställda att varslas på grund av arbetsbrist. Utöver de 38 i Piteå, berörs fyra installationstekniker i Malmö och en tjänsteman i Bengtsfors. För ett år sedan varslades dock 60 om uppsägning i Fosie utanför Malmö, då verksamheten koncentrerades norröver. Då valde 10–15 man att följa med norrut.

– Vi fortsätter att bygga vindkraftverk enligt den projektplan som ligger för 2014. Skillnaden är att det sker i en annan form, med andra resurser, säger Robert Östman, vd för Enercon Energy Converter AB.

Östman berättar att företaget redan har cirka 100 man verksamma vid projekten i Piteå som är anställda av olika underleverantörer.

– Bland annat danska EU Montage har gjort många installationer åt oss under året, och finns på plats i Piteå, säger Östman.

Förvåning

Facket informerades redan under måndagen, då företaget också tog kontakt med Piteå kommuns ledning, som dessförinnan varit helt ovetande om Enercons planer.

Kommunalrådet Peter Roslund reagerade "med förvåning och besvikelse", som han själv uttrycker det.

– Varsel är aldrig roligt och det här kom litet överraskande, det är inte mer än ett år sedan vi träffade Enercon och de berättade om sin satsning i Piteå, att Piteå skulle bli huvudort för deras verksamhet, säger Roslund.

Han poängterar också att Piteå kommun förväntat sig mer av företaget, att den stora vindkraftssatsningen skulle ge lokala, varaktiga jobb.

– Vi har ställt upp och hjälpt till på alla vis för vindkraftsetableringen, så vi – kommunledningen och Piteborna – hade väntat oss mer. Vi är besvikna.

"Fly in–fly out"

Särskilt mycket kan man från kommunens sida förstås inte sätta emot. Varslar företaget kan man säga vad man tycker, men inte mer. Det är bara att gilla läget.

– Men vad vi absolut inte vill ha är enbart "fly in–fly out"-jobb, alltså utländska företag som flyger in sin personal och sen försvinner när jobbet är klart.

Enligt Enercons vd är det inte säkert att alla 38 varslade verkligen kommer att förlora sina jobb. Det kan tänkas att de omplaceras till någon annan avdelning, eller får göra samma jobb men med en annan arbetsgivare.

Peter Roslund konstaterar dock i det sammanhanget att det då handlar om otrygga säsongsjobb, inte alls de trygga varaktiga jobb de önskat Piteborna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om