"En storregion är ett måste"

Sedan 2008 samverkar kommunerna och landstinget i Region Västerbotten, men målet är att bilda en storregion. Till skillnad från i Norrbotten är alla partier överens om den saken.

Sedan 2008 finns Region Västerbotten eller rättare sagt är det ett kommunalt samverkansorgan.
–?Det här är den näst bästa lösningen, men vi vill ha en storregion där de fyra nordligaste länen ingår. Vi tror att det är ett måste för att klara framtidens sjukvård och det regionala utvecklingsarbetet, säger regionrådet Erik Bergkvist (S).

Sedan 2008 finns Region Västerbotten eller rättare sagt är det ett kommunalt samverkansorgan. –?Det här är den näst bästa lösningen, men vi vill ha en storregion där de fyra nordligaste länen ingår. Vi tror att det är ett måste för att klara framtidens sjukvård och det regionala utvecklingsarbetet, säger regionrådet Erik Bergkvist (S).

Foto: Per Landfors

PITEÅ2015-04-04 05:00

Västerbotten är ingen riktig region, snarare ett kommunalt samverkansorgan där länets 15 kommuner och landstinget har tagit ett politiskt ansvar för de regionala utvecklingsfrågorna. Hälso- och sjukvården bedrivs fortfarande i landstingsregi.

– Det här är den näst bästa lösningen, men vi vill ha en storregion där de fyra nordligaste länen ingår. Vi tror att det är ett måste för att klara framtidens sjukvård och det regionala utvecklingsarbetet, säger regionrådet Erik Bergkvist (S).

I nuläget har Region Västerbotten, som det kallas, tagit över sex tjänster och nästan 70 miljoner kronor av statliga utvecklingsmedel från länsstyrelsen.

– Men så länge vi inte är en riktig region så ligger en del kvar hos länsstyrelsen.

Alla överens

Enigheten om en storregion går över partigränserna i Västerbotten och det underlättar givetvis om målet att bilda en storregion baserad på fyra län ska bli verklighet. Samtidigt är intresset för det inte alls lika stort i exempelvis Jämtland.

– Nej, jämtlänningarna är väl inte på hugget, men jag tror att vi kommer att ha en storregion senast 2023. Vi har länge jobbat i motvind, men nu när regeringen har pekat ut färdriktningen så blir det lättare att bedriva opinion.

– Vi får en aktiv förhandlingspart så fort staten har utsett förhandlingspersoner och det sker inom kort. Regeringen är tydlig med att målet är storregioner, säger Erik Bergkvist.

Rena vilda västern

Men det finns ju ett motstånd, ska staten köra över motvilliga län?

– Om staten visar vilka spelregler och förutsättningar som ska gälla, hjälper till att organisera och lokalisera var saker ska vara så blir det lättare att genomdriva. Men givetvis måste vi argumentera och visa de resursmässiga fördelarna för medborgarna.

– Det går inte att ha ett Sverige med stora regionala skillnader. Idag finns det regioner med 1,6 miljoner invånare och enskilda landsting/regioner med färra än 150 000 invånare som är organiserade på olika sätt. Det håller inte. Sverige är ett ordningsland, men på regional nivå är det rena vilda västern, säger Erik Bergkvist.

Fyra län

Målet är alltså en storregion bestående av Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland med tillsammans färre än 900 000 invånare. Egentligen något lite befolkningsmässigt på ett geografiskt gigantiskt område.

– Det krävs fyra län för att kunna utveckla universitetssjukhuset i Umeå. Det kan ta några år och vi kanske blir två eller tre län först, men på sikt måste vi bli fyra och det tror jag kommer att bli verklighet, säger Erik Bergkvist.

FAKTA Det här är Region Västerbotten

Region Västerbotten har det regionala utvecklingsansvaret i Västerbottens län. Skälet till att länets 15 kommuner och Västerbottens läns landsting bildade Region Västerbotten den 1 januari 2008 var att i en politiskt styrd organisation ta ett regionalt politiskt ansvar för de regionala utvecklingsfrågorna och få ett tydligt politiskt företrädarskap i det regionala tillväxtarbetet.

Det regionala utvecklingsarbetet handlar ytterst om att länet ska utvecklas positivt. Om att öka Västerbottens attraktionskraft och skapa bästa möjliga livsvillkor för länets medborgare.

målet är att en positiv regional utveckling skapar sysselsättning, god tillgång till utbildning, fritid och kultur, ett bra boende och en god samhällsservice.

Detta gör Region Västerbotten:

•Bevakar och påverkar de processer och beslut på EU-nivå och nationell nivå som berör regionen.

•Leder arbetet med länets tillväxtstrategier och prioriteringar.

•Finansierar, stödjer och driver utvecklingsinsatser som är viktiga för länets utveckling.

•Utvecklar nätverk och samverkar med aktörer inom och utanför länet.

Region Västerbottens fokusområden är regional utvecklingsplanering, näringsliv och företagande, turism (Västerbottensturism), energi, miljö och klimat, kompetensförsörjning och utbildning, transportinfrastruktur och kommunikationer, IT-infrastruktur och tillämpningar (IT Västerbotten), förnyelse av samhällsservice, internationellt engagemang och EU-arbete samt regional kulturutveckling.

KÄLLA: Region Västerbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om