En sannsaga som inspirerar

Somalia Bandy har blivit en nationell symbol för ett lyckat integrationsprojekt. Förhoppningen är att det ska leda till nya idéer och möjligheter.

Diskuterade. Hur lyckas man med integration och vad kan föreningslivet bidra med? En fråga som diskuterades av en panel på Pite havsbad på måndagskvällen.

Diskuterade. Hur lyckas man med integration och vad kan föreningslivet bidra med? En fråga som diskuterades av en panel på Pite havsbad på måndagskvällen.

Foto: Kenny Johansson

Piteå2016-02-29 21:48

Videon är inte längre tillgänglig

Historien om Somalia Bandy som startades i Borlänge 2013 är som en saga som gett eko i hela Sverige och i omvärlden. Från början var motvinden stark och det var inte alla som gjorde tummen upp, men attityden har svängt och för många av somalierna har vägen in i det svenska samhället underlättats.

På måndagen spelade Somalia Bandy mot ett hopplockat Pitelag. Visst vann Pitepojkarna, men höjdpunkten sammanfattar bandylegendaren Pelle Fosshaug bäst.

– När några av de nyanlända flyktingbarnen på Pite havsbad efter matchen sprang in på isen med klubbor och boll.

På måndagskvällen berättar han och lagkaptenen Hassan Farah om den på många sätt osannolika resan med ett gäng somalier som aldrig hade stått på ett par skridskor. Fascinerande på alla sätt, men den viktigaste frågan torde vara hur Piteå och alla andra kommuner ska agera för att genomföra liknande integrationssatsningar på lokal nivå.

Det ska sägas att det som gjorts i Borlänge är mycket mer än bara det omskrivna Somalia Bandy och vill man ha svar på den där viktigaste frågan så borde väl eldsjälen Hans Grandin från Borlänge bandy ha ett svar.

– Det är ingen quickfix. Acceptera att det tar tid och är ett långsiktigt projekt, men ni har världens chans här ute på Pite havsbad.

Självfallet behövs det eldsjälar, men det är när många engagerar sig och flera av samhällets aktörer samarbeter som det verkligen börjar hända saker. En aktör kan vara Sparbanken Nord.

– Redan i höstas avsatte vi tre miljoner för integration i föreningslivet. Vi måste se människor som resurser och för Norrbotten är det viktigt att nyanlända vill stanna i länet.

De flesta Pitebor har inte mött så många utrikesfödda, men nu kommer fler och kommunen prioriterar mångfaldsarbetet. Kommunalrådet Helena Stenberg ser det som en möjlighet.

– Kommunen har ett ansvar, men tillsammans kan vi gör mycket bra.

Tobias Lindfors, Pite havsbad, stöttade Somalia Bandy ekonomiskt redan från start och han har stora planer för flyktingboendet på havsbadet.

– Vi har hela tiden sagt att aktiviteter och utbildning ska vara länkade med själva boendet. Vi ska göra nånting bra. Det här en chans för Piteå och föreningarna.

Och föreningslivet verkar vara med på tåget. Annsoife Öqvist, Piteå IF, pratar om att starta fler lag och engagera fler ledare. Daniel Nilsson, integrationsansvarig på Norrbottens fotbollsförbund, ser stora möjligheter och lovar satsningar och stöd i länet.

Men, som sagt, det är ingen quickfix.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om