På Piteå älvdals sjukhus passade man på att visa allt av vikt för det fysiska hjärtats välmående på fredagen.
Från hur ambulanspersonal tar hand om en hjärtpatient, till vikten av att ta ställning kring donation. Kedjan av omsorg kring hjärtpatienter är ganska lång.
Roland Andersson och Anna Nilsson, jobbar i ambulansen vid Piteå älvdals sjukhus och demonstrerar en av de viktigaste utrustningarna – fullvärdes-EKG.
Sparar tid
Den kopplas på patienten och hjärtats aktivitet syns på dataskärmen, som även sänds direkt upp till läkare vid akutmottagningen. Läkaren bedömer sedan vart patienten ska föras – Sunderbyn eller Piteå.
– Man spar mycket tid på att kunna bedöma detta redan i ambulansen, säger Roland Andersson.
Hjärtstartaren "Lucas" är också en tidsbesparare på sitt sätt. Istället för att en av ambulansens två personal ska jobba med att hålla igång hjärtat på patienten, så kopplar man på mekaniske "Lucas".
Bra samarbete
Anita Berglund, som är ordförande i Piteå hjärt- och lungförening, berättar att föreningen har ett mycket bra samarbete med hjärtsjukvården i Piteå.
– Vi erbjuder patienterna allt från gympa i varmbad till sittgympa. Och när vi får in pengar från minnestelegram så skänker vi ofta till exempelvis sjukhus. Föregångaren till "Lucas" köpte vi hit till sjukhuset.
Hjärtsjuksköterskan Ingrid Bergman berättar om det stöd som erbjuds efter en hjärtinfarkt.
– Ett sätt är att vi hjälper patienten försöka förändra sin livsstil; det är viktigt att ge sjukdomslära och så berättar vi om vikten av motion, kost och läkemedel.