En cirkusdröm går i uppfyllelse

SANNDRÖM. Piteås, Norrbottens, kanske till och med Sveriges, första cirkusläger för funktionshindrade barn och ungdomar pågår just nu i Björklunda sporthall. Initiativtagaren Cathrine Öhlund Johansson gläds över att ha kunnat förverkliga sin och sonen Gabriels dröm.

Piteå2007-06-13 00:00
När Cirkus Cirkör höll cirkusskola i Piteå förra sommaren fick även några barn med funktionshinder möjlighet att delta.
Cathrines son Gabriel var en av dem och när veckan var slut och Cathrine såg hur mycket han och de andra barnen hade utvecklats började hon leta efter andra möjligheter till cirkusträning. Men hittade inget.

Det var där iden till årets cirkusläger föddes. Efter kontakt med Cirkus Cirkörs Magnus Jonsson, som ansvarar för verksamheten med funktionshindrade, bestämdes att om det bara gick att hitta en samarbetspartner skulle Cirkus Cirkör gärna delta.

- Jag fick kontakt med Carin Ericson på Kultur Fritid i Piteå och hennes engagemang och stora kontaktnät har varit väldigt betydelsefullt, berättar Cathrine när vi träffar henne i Björklunda sporthall, omgiven av tjugotalet cirkustränande barn och ungdomar i åldrarna 7-17 år.

Kulturläger

Även Harriet Bergkvist, ordförande för FUB, Föreningen för utvecklingsstörda barn och ungdomar, har varit en viktig eldsjäl i arbetet med det nu pågående cirkuslägret, eller kanske snarare kulturlägret.

- På förmiddagarna har alla lägerdeltagare cirkusträning här i Björklunda, på eftermiddagarna får man själv välja om man vill fortsätta med cirkus eller ägna sig åt musik, dans, måleri, eller drama ute på Framnäs folkhögskola där alla bor och äter sina måltider under lägerveckan.

Såvitt Cathrine vet är det första gången det anordnas ett cirkusläger med övernattning och dessutom för funktionshindrade barn, i alla fall i Norrbotten.

- Men kanske till och med i Sverige, Cirkus Cirkör har i alla fall aldrig tidigare varit med om det.

Viktigt för lägerkänslan

På lägret finns ingen personal så de barn som behöver måste själva ha med sig en förälder eller ledsagare. Deltagarna kommer från Vidsel, Överkalix, Boden, Luleå, Älvsbyn och Piteå.

- Det känns viktigt för lägerkänslan att övernattning ingår, det skapar en närhet bland deltagarna och många har redan fått vänner för livet, berättar Cathrine.

Sedan iden till cirkuslägret föddes har mycket arbete lagts ner på att hitta sponsorer som kunnat stötta, inte minst ekonomiskt.

- Vi har fått ett oerhört bra gensvar och det är jag väldigt glad över, säger Cathrine vars förhoppning är att cirkuslägret ska kunna arrangeras årligen.

Men hennes önskan är att hitta en ekonomisk garant för verksamheten så man slipper vara beroende av sponsorer.

- Vi hoppas på ett läger även nästa år men det slutliga målet är att kunna erbjuda cirkusträning regelbundet året runt, både för funktionshindrade barn och andra barn, en integrerad verksamhet där man ser likheterna och inte olikheterna och där alla är cirkusartister.<\c>

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om