I bouppteckningen skulle allt som fanns i hemmet vid den avlidnes bortgång antecknas och värderas. Guldsmedens, liksom andra äldre bouppteckningar, är mycket detaljerade och av mycket stort historiskt värde. Det var under en tid då man tog upp allt i en avlidens bouppteckning, in i minsta detalj.
Till bouppteckningen var även intaget Lundqvists testamente, där han berättar om hur tillgångarna skall fördelas.
Där skriver han bland annat ”Efter min död skall jungfru Ulrika Charlotta Möller, såframt hon fortfarande qvarblifver i min tjenst och till mitt yttersta troget och med ömhet, vårdar, erhålla räntan å ett kapital, stort Tre tusen Riksdaler banco, som för hennes räkning bör i Stockholms förmyndarekammare insättas. Efter Ulrika Charlotta Möllers död tillfaller detta kapital mina lagliga arvingar”
Bouppteckningar av äldre datum ger en liten uppfattning om hur en avlidens liv varit. Inte minst genom de saker som finns upptagna, bland annat verktyg som personen ifråga använde och dess värde.
Lagen om bouppteckning, när något avlidit, härrör från år 1734.
Låt oss titta lite på Anders Lundqvist bouppteckning och se vad vi kan hitta av intresse där.
Bland glas och porslin återfinns 23 vinglas, 34 punschglas, 24 likörglas, ett brännvinsglas, nio karaffviner, en brännvinsflaska, en gräddskål, en tekanna, en soppskål med lock, 25 tallrikar och fyra par kaffekoppar till ett värde av nio riksdaler banco .
Saker som var högt värderade var en mängd silverföremål, bland annat matskedar, kaffeservis, ljusstakar, sockerskrin, kaffekanna, silvermynt och medaljer, rakask, rakborste, dessertskedar till ett värde av 499:12 riksdaler banco.
Till guldföremålen hörde en bröstnål med briljanter i guld värd 66:32 riksdaler, större och mindre guldmynt, skjortknappar, en fjäder och en frimurarring allt till ett värde av 165 riksdaler banco.
Vid dödsfallet fanns i hemmet kontanter uppgående till 4,586:34 riksdaler banco samt ett franskt silvermynt med ett värde av 5:42.
Bland kläder som Lundqvist använt fanns åtta rockar, två frackar, fem par byxor och en nattrock till ett värde av 24:16
I linneförrådet fanns bland annat två söndriga dukar, servietter, 13 ½ par lakan, 10 örngottsvar handdukar, kronvar, 18 handdukar, 29 näsdukar, 35 skjortor, 31 löskragar, två nattkappor, nio par kalsonger, fyra vita halsdukar och fyra par strumpor, tre hattar, sju västar, fyra par stövlar, ett par galoscher.
I hemmet fanns fem rullgardiner, rakknivar, tavlor med glasramar, mattor, kulärta stenar och slipade glasbitar, 13 pipor av sjöskum och trä med silverbeslag värderat till 71:36.
Bland sängkläderna fanns bland annat en madrass med hår värd 1:16.
En chiffoné av mahogny för 33:16 och en bordsstudsare för 25 riksdaler banco fanns med bland möbler och husgeråd, som även innehöll tebord av alrot, skrivbord av furu, spelbord av mahogny, matbord av furu, 11 rottingstolar och jettonlådor med marker., åtta stolar och två taburetter, soffa av mahogny med sex stolar och fyra taburetter, ljuskronor
Bordsstudsaren testamenterats för övrigt som gåva till grosshandlaren Johan Bergman Olsson, bördig från Kalix.
32 böcker upptogs till ett värde av en riksdaler.
Totalt var alla saker i bouppteckningen värderade till 5.606:29 riksdaler banco
Bland säkra fordringar upptogs i bouppteckningen totalt 51,783:15, där grosshandlare Johan Bergman Olsson svarade för merparten av skulderna till dödsboet. Dessutom fanns fordringar hos bolaget Westin och Hesselgren, hovkonditor C. J Richter, majoren och riddaren A.G. Netzel samt häradshövdingen Carl Telander.
Bland osäkra fordringar upptogs 1,333:16 hos avlidne grosshandlaren J.L. Strindberg.
På skuldsidan fanns begravningskostnader för 795:32, sorgkläder för 66:25, läkararvode till doktor Carlsson och professor Santesson, inköp av grav på Nya kyrkogården i Stockholm, jämte gravöppning till en kostnad av 111 riksdaler banco
Vaktmästare Anders Österberg anmälde en fordran av 400 riksdaler, som dock bestreds.
Skuldsidan upptog totalt 1,671:45.
Behållningen i boet uppgick till sammananlag 58.400:43 riksdaler banco.
Hur mycket motsvarar då 58 00 riksdaler banco år 1857 i dagens penningvärde
Tittar man i A Consumer Price Index for Sweden (Edvinsson, Rodney, och Söderberg, Johan) så kan man med boets tillgångar köpa varor och tjänster för närmare en halv miljon kronor år 2015, mätt med konsumentprisindex.
Boets behållning 1857 motsvarade betalning för lika lång arbetstid som 136596946 svenska kronor år 2015, mätt med löneindex för manlig industriarbetare
Vid bouppteckningen närvarade den avlidnes broder inspektoren Nils Lundqvist, Mölna kvarn, Valdemarsudde.
Boet uppgavs av utredningsmännen grosshandlare Johan Bergman Olsson, häradshövdingen Carl Telander samt den avlidnes hushållerska Ulrika Charlotta Möller.
Detta var en kort sammanfattning av Anders Lundqvist bouppteckning, men mycket mera finns att läsa.
En bouppteckning ger många intressanta uppgifter, exempelvis var ättlingar eller släktingar till den avlidne befinner sig. Där kan man också se information om en gammal släktklenod som funnits i släkten i många år.