Med pompa och ståt invigdes Piteås modernaste särskilda boende Skogsgården i februari. Men redan då pratades det om att det var svårt att få tag på personal.
– Vi känner av svårigheten med att rekrytera inom hela socialtjänsten. Man kan tänka sig att Skogsgården är nytt och att många söker sig dit, men problemet är att vi är för få medborgare i Piteå, vi räcker inte till för att täcka de behov vi har, så vi känner av svårigheterna även på Skogsgården, säger Leena Leijon.
Skogsgården har 80 lägenheter fördelade på åtta avdelningar. I dag har sju av dem öppnat, en håller dock fortfarande stängd.
– Det är tio platser som vi inte kommer kunna belägga förrän med start i september, på grund av att vi inte lyckats rekrytera personal. Eller vi hann egentligen inte rekrytera så att de skulle vara startklara nu innan sommaren, utan det är uppsägningstider som gör att de ännu inte är på plats. Därför tvingas vi vänta över sommaren, säger Leena Leijon.
Hon poängtera dock att personalen är anställd.
– Från och med den 1 september börjar vi ta emot gäster på avdelningen.
40 av platserna på Skogsgården kommer från Munkberga, här har även största delen av personalen följt med.
Två av avdelningarna på Skogsgården är korttidsverksamhet som utökats till 20 platser. Nio av dem kommer från korttidavdelningen Björkbacka på Norrgården som istället ska bli en demensavdelning.
Men även den avdelningen håller nu stängd över sommaren.
Leena Leijon uppger att en del av personalen från Björkbacka följde med till Skogsgården, andra har gått till vakanta tjänster på Norrgården.
– Vi hade även hoppats att medarbetare från Rosågränd skulle vilja komma till Björkbacka, men så har det inte blivit. Så det är samma orsak till varför vi inte kunnat öppna de här nio platserna på Björkbacka, säger Leena Leijon.
Hon uppger att även här är all personal rekryterad.
– Men vi hann inte starta upp innan sommaren här heller. Så i september börjar gästerna att flytta in där.
Hur ser du på situationen?
– Det är inte ett läge vi hade önskat, att gå in mot en sommar med färre boendeplatser än vad vi hade hoppats på. Mitt uppdrag var att vi skulle ha hela Skogsgården igång samt även Norrgården. Men tyvärr har vi inte kunnat rekrytera och då fick vi ta ett nytt beslut.
Kvar på det särskilda boendet Österbo, som håller på att avvecklas, är nu tre avdelningar.
– Två av dem har vi avvecklat och majoriteten har flyttat till Skogsgården, säger Leena Leijon som uppger att man nu pausar avvecklingsprocessen under sommaren och tar nya tag till hösten.
– Men beroende på vad som händer, så kan det bli aktuellt att flytta någon boende under sommaren till något av våra andra boenden säger Leena Leijon som uppger att man sagt upp hyreskontraktet på Österbo till årsskiftet.
– Då ska vi ha löst boendesituationen för dem som är kvar där, allt ska gå ihop på sikt, säger hon och uppger att vad hon erfar har flytten av de äldre till Skogsgården gått bra.
– De fick med sig personalen och cheferna har gjort ett bra jobb med planeringen. Så det har ändå känts tryggt, så bra som det kan bli när man tvingas att flytta. Man kan säga att vi lärde oss av Rosågränd, tog fasta på synpunkter som kom in och har försökt att göra saker bättre den här gången.