Elpriset fortsätter falla kraftigt

Priset på el faller kraftigt och mycket pekar på ett fortsatt prisfall. Det kan vi tacka finanskrisen för.

PITEÅ2008-11-26 06:00
För bara två månader sedan gjorde Jan Strömbergsson, Skellefteå Kraft, en helt annan bedömning; då förutspådde han att priset på el inte skulle komma att sänkas under det närmasta halvåret.
- Ja men nu vart det en global finanskris som jag inte riktigt hade förutsett, säger krafthandlaren med ett skratt.
- Finanskrisen kom ju som ett ton tegel över oss alla. Då faller råvarupriserna, och det som vi trodde skulle hända på ett par års sikt har skett på bara några veckor.
Kolkondenskraft
Det som har betydelse för elpriset är att priset på kol och på kolkondenskraft, som sätter priset på marginalen för el i Norden, har fallit kraftigt. Samtidigt har utsläppsrätterna följt med, vilket inte alls är självskrivet.
- Att utsläppsrätterna faller i ett läge som detta är inte helt logiskt. För ett lägre kolpris gynnar koleldning, något som ger mer utsläpp av koldioxid. Men nu sjunker världens samlade industriproduktion rejält och då minskar efterfrågan på utsläppsrätter i alla fall, förklarar Jan Strömbergsson, krafthandlare vid Skellefteå Kraft Energihandel.
- Jag tror inte att vi sett slutet på nedgången i priset på kol, fortsätter Strömbergsson. När det gäller utsläppsrätter är osäkerheten större, eftersom priset på dessa inte bara påverkas utifrån tillgång och efterfrågan, utan också av politiska beslut.
Kärnkraftverk står stilla
För närvarande står tre kärnkraftsreaktorer i Sverige stilla - Ringhals 1, som bygger om sitt kylvattensystem, och systerreaktorerna Oskarshamn 3 och Forsmark 3, som har problem med sprickor i styrstavarna. Den förstnämnda reaktorn kommer förhoppningsvis att i vara igång igen i början av december och de andra två under andra delen av månaden. Men prognosen är osäker.
- Om kärnkraften - det handlar om hela 3 000 megawatt - inte kommer tillbaka enligt planerna och kylan skulle slå till, så finns det risk för högre spotpris i vinter. Annars pekar allt nedåt och om det inte kommer extremt lite snö i vinter så bör risken för stigande elpris vara över i mars-april.
Binda priset eller ej?
En brännande fråga för elkonsumenterna är: ska man binda priset eller ej?
- Man kan se det på två sätt, svarar Jan Strömbergsson. Å ena sidan har vi ett ganska attraktivt pris just nu, vilket talar för att man ska passa på att binda priset och välja ett ganska långt avtal. Å andra sidan kanske man vill hänga med ner till sista kronan och väljer då att ligga lågt ett tag, men det är förstås en chansning.
Den som vill chansa väljer ett rörligt pris, där den nordiska elprisbörsen NordPool sätter priset. Man betalar då ett månadsmedel utifrån vad spotpriset varit per dygn under den gångna månaden.
Bara under den här veckan har det fasta priset hos Skellefteå Kraft fallit från 63,7 öre per kilowattimme i går, tisdag, till 57,5 öre i dag, onsdag. Priset inkluderar elcertifikat, men energiskatten tillkommer. Skatten kommer att höjas från årsskiftet enligt beslut i riksdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om