Elpriset fortsätter att sjunka- rörligt pris bäst just nu

- Inget tyder på att elpriserna kommer att sticka uppåt än på ett tag.Den bedömningen gör Daniel Fåhraeus, vd för Pite energi.

Elpriset påverkas av en rad faktorer, bland annat tillgång på vatten i magasinen i de svenska och norska älvarna. Meteorologerna menar dock att det inte är någon torka i sikte.

Elpriset påverkas av en rad faktorer, bland annat tillgång på vatten i magasinen i de svenska och norska älvarna. Meteorologerna menar dock att det inte är någon torka i sikte.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

PITEÅ2009-08-07 06:00
Vd:n för Pite energi påpekar att efterfrågan på el är låg sedan ett halvår och att elpriserna på grund därav har sjunkit stadigt i Sverige. Dessutom är årspremierna ett år framåt på den nordiska elbörsen Nord pool ganska låga.
- Du kan köpa el på börsen för 2010-2011 för cirka 45 öre inklusive elcertifikatpriset och det är enormt mycket lägre än för ett år sedan, säger Daniel Fåhraeus.
Följer konjunkturen
- Så länge konjunkturen är låg tror vi på ett fortsatt lågt elpris.
Johan Öhnell, vd för Telge
energi, tror på ytterligare sjunkande elpriser i höst och rekommenderar kunderna att i enlighet med det välja rörligt pris. Daniel Fåhraeus instämmer i att priset i varje fall knappast kommer att stiga inom den närmaste framtiden, men han vill inte komma med rekommendationer i valet mellan fasta elpriser och rörliga.
- Vi har strategin att vi förklarar läget för kunden som frågar: så här ser det ut och är du beredd att spekulera och ta en ekonomisk smäll ifall elpriset skulle stiga, ja då, säger vi, är rörligt inte en dålig affär i nuläget.
- Om vi tittar bakåt i tiden kan vi se att det rörliga har varit klart bäst de senaste åren, tillägger Fåhraeus.
En rad olika faktorer påverkar elpriset såsom priset på kol och olja, utsläppsrätter av koldioxid, växelkursen på dollar och inte minst nederbörden, tillgången på vatten i magasinen i de svenska och norska älvarna. På den sistnämnda punkten lämnar meteorologerna lugnande besked: det är i vart fall ingen långvarig torka i sikte,
berättar Daniel Fåhraeus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om