Elin fick jobb vid superfabriken

När Elin Sundqvist fick reda på att Lindbäcks sökte folk till nya fabriken på Haraholmen sökte hon och fick arbete som CNC-operatör vid en maskinlinje.

En vägg är producerad och sätts på plats på monteringslinan.

En vägg är producerad och sätts på plats på monteringslinan.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2018-10-09 20:36

Elin Sundqvist, 28, har gjort ett rejält lappkast i livet där hon gått från att utbilda sig inom vårdsektorn till att arbeta som CNC-operatör vid Lindbäcks nya superfabrik på Haraholmen.

– Jag trivs bra på Lindbäcks. Vi fick en bra introduktion vid fabriken i Öjebyn. Min uppgift här är att sköta en 100 meter lång maskinlinje som gör väggar. Jag skriver ned om något går fel och jag löser problem som när det blir spikstockningar i maskinen, säger hon.

Hon är utbildad hälsovetare. Under en period läste hon till sjukgymnast vid Umeå universitet. Hon bodde i Kalix i ett par år där hon bland annat var föräldraledig.

Senare utbildade hon sig till CNC-operatör vid en yrkeslinje i Kalix.

– Men det var svårt att få jobb i Kalix så när jag fick veta att Lindbäcks sökte folk til nya fabriken tog jag kontakt och fick jobb. I det läget valde jag att flytta med barnen och köpte hus på Holmen i Öjebyn.

Elin Sundqvist är en av 30 kvinnor som fått arbete i fabriken som sysselsätter 150 personer.

–Vi har byggt Europas modernaste husfabrik som lockar mycket besök. Förra veckan hade vi en delegation från USA här, exemplifierar fabrikschef Henrik Hauptmann.

Han kommer från Boden. De senaste åren har han arbetat som teknikchef vid Volvo lastvagnar i Göteborg. Hans affärsområde var Europa, Mellanöstern och Afrika. Fabriksbygget på Haraholmen startade 2015.

– Jag kom in i mitten av processen, men jag har ändå fått påverka mycket. Vi har haft bilindustrin som en förebild. Snickarna har blivit montörer, säger Hauptmann.

Markus Holmlund, affärschef vid Lindbäcks, säger att när fabriken går för fullt nästa år kommer den att producera en husmodul var 30 minut –16 per dag.

– I dag har vi en produktionstakt på 11 moduler per dag, säger Henrik Hauptmann.

Markus Holmlund beskriver orderläget som bra eftersom allt fler beställare skrotar tanken på att bygga bostadsrätter. De ersätts med hyreshus och det gynnar Lindbäcks.

Orderboken för fabrikerna i Öjebyn och Haraholmen är fultecknade ett år framåt. Lindbäcks har tagit sig in på nya marknader som i Göteborg där de ska bygga 150 studentlägenheter och där företaget öppnat kontor. Lindbäcks ska också bygga 175 studentlägenheter i Lund, och markarbeten har påbörjats för 200 lägenheter i Malmö.

Dessutom är Lindbäcks starkt engagerade i Malmfälten. Där ska företaget bygga 500 bostäder i samband med stadsflyttningarna i Kiruna och Malmberget.

Lindbäcks bygg AB

Ägare: Familjen Lindbäck

Omsättning 2017: 1,082 miljarder kronor.

Resultat efter finansetto 2017: 9,9 miljoner kronor.

Vinstmarginal: 0,92 procent.

Kassalikviditet: 67,18 procent.

Soliditet: 20,87 procent.

Källa: allabolag.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om