Elevhälsan får svidande kritik
Elevhälsans organisation på Strömbackaskolan får svidande kritik från fackligt håll. Personalen berättar om kaos och otydlighet vilket lett till stora brister i arbetsmiljön. Kommunen vägrar att omorganisera och får betala 20 000 kronor i skadestånd.
Roger Ögren är en av Strömbackaskolans fem kuratorer. Han och hans kollegor samt Backas skolsköterskor får del av Piteå kommuns skadestånd på 20 000 kronor.FOTO: Sanna Eriksson
Foto: Sanna Eriksson
Den lösningen, som spikades 2006 och följdes upp förra året, har väckt stort missnöje och i mars begärde fackförbunden en förhandling enligt medbestämmandelagen, MBL.
- Vi är kritiska till organisationen och ville diskutera den med Piteå kommun, men skolchefen Maria Müller sade blankt nej till detta. Att skolsköterskor, kuratorer samt specialpedagoger inte är sammanhållna ser vi som en stor nackdel, berättar Dolores Kandelin Mogard, ombudsman på Akademikerförbundet SSR som företräder Strömbackaskolans kuratorer.
SSR anser att förändringarna genomfördes för snabbt och utifrån ett dåligt underlag. Enligt förbundet har en anställd vid elevhälsan blivit utsatt för kränkande särbehandling och man anser att det rimmar illa med omorganisationens syfte.
Mängd fördelar
SSR och Vårdförbundet, som för skolsköterskornas talan, vill att elevhälsan ska vara ett eget verksamhetsområde och pekar på en mängd fördelar som detta skulle innebära:
n Arbetsplatsmöten som berör
n Mer förståelse i diskussioner
n Tydligare ledarskap
n Bättre arbetsmiljö för personalen vilket skulle gagna eleverna och arbetet på Strömbacka i sin helhet
- Både vi (SSR) och Vårdförbundet upplever att arbetsgivaren inte tar hänsyn till vår kritik. Det är ganska uppenbart att Piteå kommun vägrar att förhandla och det är inte tillåtet, säger Kandelin Mogard.
I oenighet
MBL-förhandlingen mellan skolledning och fackförbund avbröts i oenighet. Kuratorerna på Strömbacka fick inget gehör för sina åsikter om att samordningsfunktionen inte fungerar och saknar beslutsmandat vilket leder till kaos och otydlighet.
SSR och Vårdförbundet lyft ärendet vidare och begärde en tvisteförhandling där Maria Müller och personalchefen Agneta Widmark medverkade för Piteå kommuns räkning.
Yrkade på skadestånd
Under tvisteförhandlingen menade fackförbunden att de vägrats förhandla om den nya organisationen och yrkade på 20 000 kronor i skadestånd. Arbetsgivaren, Müller/Widmark, godtog efter viss vånda detta.
Pengarna ska användas till kompetensutveckling för Strömbackaskolans kuratorer och skolsköterskor. Trots överenskommelsen är Akademikerförbundet SSR inte helt nöjt.
- Organisationen är vi fortfarande kritiska till, säger Dolores Kandelin Mogard.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!