Svenska balettskolan fanns tidigare bara i Stockholm och Göteborg, men 2012 tillkom utbildningen i Piteå i dess nuvarande form. Skolan har riksintag, men de flesta elever kommer från Piteå. En elitutbildning som ger elever med danskarriär som mål möjlighet att söka in på Kungliga svenska balettskolan (gymnasie) i Stockholm.
Men verksamheten i Piteå kostar och barn- och utbildningsnämnden dras med underskott. Förslaget är att lägga ner verksamheten (stoppat intag till årskurs 4 och 7 från hösten 2018) och på det sättet spara mellan 3,5 och 4 miljoner. Den 26 juni avgör kommunfullmäktige balettskolans framtid.
Men eleverna tar strid. En namninsamling är påbörjad av sexorna som egentligen inte berörs av en eventuell nedläggning.
– Vi vill ha kvar skolan så att fler får chansen. Vi hoppas att politikerna lyssnar, säger Astrid Hansson Ogestad.
Redan har de fått in många namn och tanken är att ge sig ut på gator och torg med namnlistor.
– Vi ska uppvakta politikerna och visa hur viktigt vi tycker att det här är, säger Ebba Lidström.
För de som går i femman är situationen prekär. De ska söka in till sjuan hösten 2018, men går det illa är intaget stoppat.
– Jag pendlar från Luleå, men blir det stopp här i Piteå så flyttar jag till släktingar i Göteborg. Fast Luleå kanske kan ta över, säger Wilma Hagerman.
Sara Jamhdar, Amanda Högling och Gustav Sandström är alla Pitebor, men de delar lusten till balett och är beredda att flytta till Stockholm eller Göteborg. Andra som Signe Rögde talar om att en ”dröm krossas” och Linn Forsberg, Luleå, konstaterar att då blir det slut med balettskolan.
Nej, alla kan så klart inte bara flytta, men ett annat problem är att de som pratar om flytt måste söka in till den nya skolan i Göteborg alternativt Stockholm.
– Det finns en demokratiaspekt i det här. Även barn här uppe ska få chansen att leva ut en dröm och bli professionella dansare, säger Emma Idén, konstnärlig ledare på Svenska balettskolan i Piteå.
Hon är oroad, men ser en nedläggning som ytterst anmärkningsvärd.
– Det har redan satsats så mycket resurser, pengar, tid och kraft för att bygga upp verksamheten och vi är på rätt väg, men det går fort att rasera allt, säger Emma Idén.
Sjätteklassarnas initiativ är precis påbörjat, men den närmaste tiden är det tänkt att namninsamlingen ska ta fart.
– Vi ska stå på stan och hoppas att så många som möjligt stödjer oss, säger Amanda Nyström.