Elever ska fota anslagstavlor

Vilken betydelse har analoga anslagstavlor i dagens moderna digitala samhälle? Det är utgångspunkten för en studie där högstadielever inbjuds att fotografera informationstavlorna i Piteå kommun.

Genomfört. Pitebygdens musikförbund inbjuder till en konsert som avverkades 19 april.

Genomfört. Pitebygdens musikförbund inbjuder till en konsert som avverkades 19 april.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2016-05-23 17:40

De ser risiga ut, de anslagstavlor PT kollar in vid Piteå busstation och på Byxtorget. Förutom att datum för olika evenemang är passerade med god marginal, har en del affischer vikit ner sig och en del är trasiga. Tavlorna har vinjetten Norrbotten 2014, kopplat till det kulturhuvudstadsår Umeå genomförde för två år sedan.

– Man kan fundera över vem som har ansvar för att informationen är aktuell. Vilken betydelse har egentligen den gamla anslagstavlan i vårt moderna samhälle där vi får mycket digital information på exempelvis Facebook, säger Robert Bergman, vd för Innovation Piteå.

På måndagen presenterade han och Göran Dahlén, som arbetar med internationella skolfrågor vid barn och utbildningsförvaltningen, ett forskningsprojekt de kallar för banbrytande där skolor i hela Sverige inbjuds till att fotografera anslagstavlor. Bilderna ska skickas till Göteborgs universitet som leder studien.

Där säger Christopher Kullenberg som sysslar med medborgarforskning, att ingen har tidigare kartlagt svenska anslagstavlor på det här sättet. Forskarna vill exempelvis få besked om vilka språk som används, vilken information som förmedlas och hur text och bild används för olika budskap. Studien ska också ge besked om skillnader i landet, skiljer sig informationen i Piteå från den i exempelvis Trelleborg?

Projektet ryms inom den "forskarfredag" som genomförs sista september i höst och nu hoppas Bergman och Dahlén på att högstadieeleverna i Piteå att ger sig ut med kamera eller mobil för att bildsätta tavlorna.

– Det är förstås frivilligt. Klassläraren vill kanske lägga in en timme för fotograferingen, säger Robert Bergman.

Eleverna/klasserna kan jobba med projektet ända till i slutet av oktober.

– Ofta är forskningsprojekt svåra, men detta är så enkelt att genomföra, säger Göran Dahlén, som pekar på att fotoprojektet kan vara ett bra sätt att göra ungdomar nyfikna på forskning.

Frågan är då hur Göteborgs universitet ska klara anhopningen av förmodligen, tusentals bilder?

– Vi kommer att bygga en webbsida där eleverna kan lägga in sina bilder. Den ska testköras i sommar, och vi ser gärna att de använder sina mobiltelefoner och slår på GPS när de tar bilden. Då kan vi ortsbestämma bilderna där vi ska göra en Sverigekarta där vi visar var anslagstavlorna finns, säger Christopher Kullenberg.

Han säger att universitetet inte kommer att ha några bekymmer med att ta emot tusentals bilder.

– Vi har den datorkraft som behövs för det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om