Elever ger ut Pitebornas favoritrecept i bokform

I december 2002 utkom den numera slutsålda kokboken "Palt är inte allt" eller "Så bygger man en Pitebo". Nu är folkhälsorådet i Piteå på gång med en ny kokbok som bygger på Pitebornas inskickade recept.

Här får  Nina Ehlin (till vänster) tips av medie- läraren Linda Wallström. Resultatet blev som synes utmärkt; en något ovanlig form av lasagne gjord på rödbetor, som är en populär ingrediens i höstmaten

Här får Nina Ehlin (till vänster) tips av medie- läraren Linda Wallström. Resultatet blev som synes utmärkt; en något ovanlig form av lasagne gjord på rödbetor, som är en populär ingrediens i höstmaten

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2008-09-11 06:00
Den nya kokboken, som ska tryckas i 5 000 exemplar till att börja med, kommer ut den
4 december. Men arbetet med att tillaga rätterna som kommer att presenteras i boken och att fotografera desamma pågår för fullt i Strömbackaskolans restaurangkök i Herrgår’n.
Jobbet görs av elever på hotell- och restaurang- respektive medieprogrammet. Studerande på det senare programmet intervjuar också de nio Piteprofiler som medverkar i boken och som även kommer att bjuda på var sitt favoritrecept.
Vilka välkända Pitebor som i boken får rollen av inspiratörer är enligt medieläraren Linda Wallström en smula hemligt; hon yppar dock tre namn: underhållaren Åsa Persson, "krokodilmamman" Ulla Bergh Eriksson och hockeyliraren Mattias Öhlund.
Hälsotänk
I likhet med den första succéartade boken kommer den nya kokboken att innehålla recept på sunda maträtter, ett hälsosamt tänk med utgångspunkt i tallriksmodellen är vad som gäller - fattas bara annat, boken är ju ett led i folkhälsorådets arbete med att lyfta kost och motion samt mat och klimat!
- Det ska vara bra mat för 2000-talet och därför har vi ratat vissa recept eller ändrat för att rätten ska bli nyttigare, exempelvis ersatt vispgrädde med magrare matlagningsgrädde. Vi vill förstås inte ha med några fettbomber, förklarar Ann-Sofi Lundqvist och Camilla Grankvist, lärare på hotell- och restaurangprogrammet som gjort recepturvalet.
De tillägger att de dock inte ändrat i Piteprofilernas egna favoritrecept, dessa har de icke lagt sig i.
Chèvreost (fransk getost), ruccolasallat, pesto och rödbetor är ingredienser som de matintresserade Piteborna favoriserar just nu, har Camilla Grankvist och Ann-Sofi Lundqvist märkt när de plöjt igenom recepthögarna i sommar.
Typisk höstmat
Bokens recept kommer att vara indelade efter årstid. På onsdagen när PT besökte Herrgår’n lagades och fotograferades höstens och sommarens rätter.
- Vad typisk höstmat är, är inte svårt att säga, det är exempelvis renskavsgryta, viltlax och röding och recept på dessa rätter kommer att finnas med i boken, berättar Ann-Sofi Lundqvist, ansvarig för höstrecepten.
Det är svårare att säga vad typisk vårmat är, där går årstiderna in i varandra, enas Ann-Sofi och Camilla om, den senare ansvarig för sommarrecepten.
Till varje årstid hör en speciell festmeny. PT kan redan i dag avslöja höstens festmeny; den består av chèvretoast med honung och rosmarin, örtad lammstek med citron och vinbräserad potatis samt blåbärspaj med vaniljsås (visst vattnas det i munnen, mmm...).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om