I ett tiotal år har personal och elever vid Grans naturbruksgymnasium och på Framnäs folkhögskola försökt få till någon form av trafiksäkerhetshöjande åtgärd på Nya Älvvägen (väg 509) som går förbi de båda skolorna. Vägen måste varje dag korsas av elever som behöver ta sig till och från busshållplatsen som ligger på norra sidan om vägen. I korsningen finns ingenting som markerar att det ligger två skolor intill vägen. Det finns inget övergångsställe och inga varningsskyltar som visar att vägen ofta korsas av hästekipage och traktorer som används i utbildningen.
Kämpat i flera år
Trafikolyckor är inte ovanliga i korsningen, enligt Mimmi Andersson, rektor på Gran, men hittills har ingen oskyddad trafikant blivit påkörd, så vitt hon känner till.
2010 började Karin Lindblad och Ida Nurkkala på Gran. De är aktiva i skolans elevråd och har ridning på schemat. De slogs av hur farlig vägen är att passera till fots och ännu farligare till häst.
– Åt båda håll svänger vägen och det är svårt att se om det kommer en bil i hög fart. När man ska gå över vägen med häst måste det vara helt fritt och ändå känns det inte tryggt då bilarna ofta kör fortare än 70 och sedan kan man aldrig veta hur hästen reagerar på ljus och ljud. Det känns alltid obehagligt att korsa vägen även fast hästarna anses vara relativt trafiksäkra, säger Ida Nurkkala.
Förslag på åtgärder
Karin och Ida lyfte trafikfrågan till rektor Mimmi Andersson som tog den vidare. I november 2012 skickades en önskan om trafiksäkerhetshöjande åtgärder in till Trafikverket. Man listade där förslag på åtgärder. Bland annat föreslog man att det kunde sättas upp varningsskyltar för hästar och skola, belysning, stopptecken, refuger och/eller hastighetsbegränsning. Trots att både polisen och kommunen gett bifall till en hastighetssänkning kommer man inte att sänka hastigheten på väg 509. Det meddelade länsstyrelsen i april i år. Se artikel intill.
Måste korsa Älvvägen
Varken Karin Lindblad, Ida Nurkkala eller Mimmi Andersson kan förstå hur länsstyrelsen resonerar då det gäller den aktuella korsningen. Inte heller förstår de logiken i länsstyrelsens hänvisning till den gångväg som går in mot Öjebyn.
– Det handlar ju om att korsa Älvvägen för att komma till busshållplatsen eller till de ridområden som finns på norra sidan. Följer man gångvägen, som man dessutom inte får rida på, kommer man till ett övergångsställe vid Ica i Öjebyn och den är någon kilometer bort, säger Karin Lindblad.
Överklagan
Rektorerna från Gran och Framnäs har nu skrivit en överklagan till Transportstyrelsen med hopp om en ändring.
– Får vi inte bifall där vet jag inte vad vi ska göra. Olyckor med bil inträffar minst ett par gånger varje år i den korsningen. Incidenter inträffar mest hela tiden. Jag bävar för vad som kan hända om en gångtrafikant eller ett hästekipage blir påkörd, säger Mimmi Andersson.
Fotnot: Då det gäller just frågor om hastighetssänkning är det länsstyrelsen som beslutar. Andra fysiska åtgärder är det Trafikverket som beslutar om.