Elevarbete ska väcka intresse för industrin

I en snar framtid kommer det att behövas mer högutbildad personal vid de stora fabrikerna i Piteå. Som ett led i att öka intresset för dylika jobb, fick elever från Pitholmsskolans klass 7A besöka SCA för att lära sig mer om processen från skog till papper.

Linnea Andersson testar sprängprovaren under överinseende av Agnes Lundström.

Linnea Andersson testar sprängprovaren under överinseende av Agnes Lundström.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2010-10-02 06:00
För att öka intresset för framtida arbete vid våra massafabriker, ska det böjas i tid, ansåg SCA-ledningen, som ifjol tog initiativet till att elever skulle följa råvaran från skog till papper. Ett led i detta var att inleda ett samarbete med sjätteklassare vid Pitholmsskolan och därigenom skapa ett intresse för teknik- och naturprogrammen som är inkörsportar till högre studier inom branschen.
Tony Lundgren, matte- och NO-lärare som i år är mentor för klass 7A, uppskattar samarbetet.
- Det kommer att bli brist på kemiingenjörer och maskiningenjörer. Vi vill värna om de industrier vi har på orten genom att fläta in de tillgångar vi har i undervisningen, säger Tony Lundgren som tog över stafettpinnen från Göte Hedström när klassen i höst började 7:an.
Ute i skogen
Samarbetet mellan SCA och eleverna började med att de fick vara ute i skogen och se när skördare och skotare avverkade och prova åka i maskinerna. Vad som sedan händer med skogen kollades under studiedagar på SCA, där både sågen och fabriken fick besök.
Ivan Johansson är informatör på SCA och lotsar eleverna. Han ser positivt på samarbetet och ser fram emot att följa deras skolarbete.
- Efter besöket i skogen och på fabriken sammanställde de en presentation och visade ett bildspel med ljud.
Fler tjejer
Nyligen fick eleverna sedan studera hur papper blir till och även besöka fabrikens laboratorium där pappersprodukterna kvalitetssäkras. De fick själva testa olika papperskvalitéers hållbarhet och slitstyrka i diverse maskiner som dragprovare och sprängprovare.
- Nästa steg blir att involvera skolans ämnen i högre grad. Engelska är koncernspråket inom SCA och ett alternativ kan vara att skriva en rapport på engelska om vad de upplevt. Ett annat kan vara att titta på hur djuren påverkas av avverkningar, säger Tony Lundgren.
I laboratoriet fick eleverna även kontakt med tekniska termer som Newton och Pascall. Detta kan senare utnyttjas i fysiklektionerna.
Informationschef Kerstin Lundqvist ser samarbetet som ett sätt att försöka bli kvitt imagen om att skogsindustrin är en tråkig bransch.
- Genom projektet vill vi också försöka få fler tjejer att söka sig till natur- och teknikprogrammen och intressera sig mer för vår bransch.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om