Johanna Elenius är kostrådgivare, personlig tränare och Crossfit-instruktör bland annat. Utifrån den enskildes önskemål kan hon hjälpa dem att med kostens hjälp må bättre, maximera sin träning och exempelvis nå en viktnedgång/-uppgång. Mat och träning går hand i hand i hennes värld, men rent generellt konstaterar hon att eko-maten är bra för oss alla:
– Vi utsätts för så otroligt mycket kemikalier hela tiden, en slags cocktail av gifter vi får i oss varje dag, så allt man kan göra för att minska på gifterna är förstås bra.
Närproducerat
Elenius vill i sammanhanget trycka på miljöaspekten, hållbar produktion och konsumtion ger vår jord större möjligheter att överleva. Sen är det ju så fiffigt, att det som är bra för miljön samtidigt är bra för människan.
– Men sen kan man ju alltid diskutera om ekologiskt från Sydamerika är bättre än lokala alternativ. Jag har tre ledord när jag handlar; ekologiskt, närproducerat och svenskt. Närproducerat är ju ofta bättre än ekologiskt som fraktats tvärs över jorden.
Men att ekologiskt, och då gärna Krav-märkt, är bra för oss konsumenter råder det inget tvivel om.
Enormt utbud
– Krav accepterar betydligt färre tillsatser än svenska myndigheter, säger Johanna Elenius, som gläds oerhört över det stora ekologiska utbudet numera:
– Det är ju enormt jämfört med bara för några år sedan, konstaterar hon vid ett besök på Coop Forum, där mer än 900 artiklar ryms i Green Corner plus alla de färska varorna, frukt och grönt och mejeriprodukter.
Det gäller att se helheten för att må bra. Vi utsätts för massor av kemikalier hela tiden, då är giftfri mat bra för att minska den totala mängden.