Mellan 80 och 90 procent av de jobb som utförs av Jörgen Wiklunds byggfirma, görs åt privatkunder som i stort sett alla använder sig av rotavdrag. Just nu är kalendern fulltecknad och enligt Jörgen Wiklund kommer det att vara fullt upp hela året.
– Vi är inne i en "rotrusch" där kunder som vill nyttja rotavdraget i dess nuvarande form passar på att få gjort det som ska göras innan avdraget sänks, säger han.
Jörgen Wiklund har i dagsläget sex anställda. Han oroar sig för att bli tvungen att säga upp folk om efterfrågan på hantverkstjänster minskar efter årsskiftet.
Färre arbetstillfällen
– Jag befarar att antalet arbetstillfällen på mindre orter kan komma att minska på grund av det här.
Han tror också att antalet svartjobb kommer att öka i och med en sänkning av rotavdraget.
– I och med att rotavdraget infördes fick man bort mycket svartjobb och i dagsläget är det inte vanligt. Jag känner mycket folk i byggbranschen och de som varit med länge, från innan då rotavdraget infördes, säger att den första frågan som ställdes var hur stor del av jobbet som kunde göras svart? Jag är rädd för att det kan bli så igen, säger Jörgen Wiklund som tydligt känner av en oro inför en sänkning.
Många uppgivna
– Många av de egenföretagare jag känner i den här branschen är riktigt uppgivna och tycker att det är åt helvete. Jag försöker att inte tänka så men visst är jag oroad. Det är synd att det ska bli så här.
På frågan hur han ser på tanken att pengarna som "sparas" på rotavdraget ska satsas på byggandet av hyresrätter, är han skeptisk.
– Jag tror inte att det blir särskilt mycket mer byggande. Frågan är hur mycket. Långsiktigt tror jag att sänkningen av rotavdraget blir en förlust.
Han funderar också kring sänkningen av rutavdraget, som också kommer att påverka byggbranschen.
– Rut och rot läggs ju ihop. Risken är när avdragen sänks att man inte har råd med båda och det slutar med att man får välja det ena eller det andra.