Den gamla maskinhallen på skolan var i dåligt skick. I stället för att renovera den beslutade man att en ny maskinhall skulle byggas.
När man påbörjade byggnationerna visade markprover att det var gifter i marken där maskinhallen skulle uppföras.
En yta på cirka 110 kvadratmeter fick saneras och schaktens djup varierade mellan två och tre meter. Sammanlagt körde man bort 429 ton förorenade massor vilket motsvarar drygt 30 lastbilslass.
– Vi har sanerat rester av petroleum och tegel. Teglet hänför sig troligen från när det var ett tegelbruk ute på Framnäs och det går inte att grundlägga på det. En gammal grund har också sanerats, säger Jan Ställ.
Enligt förvaltningschefen drevs tegelbruket troligtvis på olja och petroleumföroreningen tros komma från den.
– Det kan vara nån tank som har läckt eller så. Totalt har vi sanerat för drygt 800 000 kronor. Då är det både jorden vi sanerat efter oljeföroreningen, rester av en betonggrund och tegel. Den största kostnaden har varit sanering av jord, säger Jan Ställ.
Den förorenade jorden har körts till Svevia som har en anläggning för skadad jord i Öjebyn.
– Kostnaderna består av att vi har fått göra en utredning, urgrävning, bortkörning, sanering och stilleståndskostnader för entreprenören eftersom det blev ett uppehåll i deras entreprenad, säger Ställ.
Skolan har avsatt en budget för hallen på 27 miljoner kronor och beräknad slutprognos är 23 miljoner kronor. Trots saneringskostnaderna hamnade projektet under budget.
– Det har varit ett bra projekt trots att vi haft de här saneringskostnaderna. Vi har haft få ändringar och tilläggsarbeten i övrigt. Det var ett bra beslut att välja totalentreprenad, säger Jan Ställ.
Projektet är inte helt avslutat än, man väntar på ytterligare någon faktura. Naturbruksgymnasiet har dock börjat använda maskinhallen för sin verksamhet.
Den gamla maskinhallen står kvar, men den är utdömd och får inte användas. Byggnaden kommer att rivas inom en snar framtid uppger fastighets- och serviceförvaltningen.