Ny lag försvårar för Kvinnojouren Lillasyster

Kvinnojouren Lillasyster bedömer att deras skyddade boende i Piteå är röjt sedan händelserna i våras och har sagt upp kontraktet. Samtidigt finns ett lagförslag som kommer försvåra möjligheten att starta ett nytt.

Situationen inom Kvinnojouren Lillasyster i Piteå har lugnat ner sig sedan turbulensen i våras. Men det är oklart om eller när ett skyddat boende kan starta. Detta då en ny lag försvårar möjligheten.

Situationen inom Kvinnojouren Lillasyster i Piteå har lugnat ner sig sedan turbulensen i våras. Men det är oklart om eller när ett skyddat boende kan starta. Detta då en ny lag försvårar möjligheten.

Foto: Maria Johansson

Piteå2023-09-12 21:00

Sprickan inom Kvinnojouren Lillasyster var total under våren. Men i dag har situationen lugnat ner sig.

Har ni hämtat er från det som hände?

– Ja, men det tycker jag. Föreningen står fortfarande på en bra grund, men vi har varit tvungna att ta ett steg tillbaka och se över helheten. Styrelsen har nu arbetsro och förutsättningar för att göra ett bra jobb och jourkvinnorna är superengagerade, säger Elisabeth Qvarnström, ordförande.

Hon uppger att händelserna i våras gjorde att man bedömde att det skyddade boendet var "röjt" och inte längre säkert att behålla.

– Därför sa vi upp kontraktet. Vi har börjat se över möjligheten att ha ett nytt boende, men det är en del frågor som vi jobbar med att reda ut, inte minst gällande lagförslaget om tillståndsplikt för skyddade boenden som kommer att ställa högre krav även på ideella föreningar som kvinnojourer som tänker bedriva skyddade boenden.

undefined
"Vi har börjat se över möjligheten att ha ett nytt boende, men det är en del frågor som vi jobbar med att reda ut", säger Elisabeth Qvarnström, ordförande. (Arkivbild)

Den nya lagen, som troligtvis träder i kraft 1 mars nästa år, innebär att IVO ska hantera tillstånden. Det blir även ett nytt regelverk för drift och placering.

ROKS menar att tillståndsplikten riskerar att ”slå sönder” den ideella kvinnojoursrörelsen. 

– Eftersom vi inte har kvar vårt befintliga boende har vi inget att utgå ifrån utan kommer att behöva göra valet att söka tillstånd eller inte i framtiden, och i så fall hitta ett nytt lämpligt boende. Samtidigt fortsätter vi att erbjuda stöd och hjälp via telefon och chatt, och ser även över om vi kan stötta på fler sätt, säger Elisabeth Qvarnström.

I dag står föreningen på två ben – att hjälpa och skydda utsatta kvinnor via ett boende och jourverksamhet samt genom att lyfta frågan om mäns våld mot kvinnor genom systerskap och opinionsbildning.

Men är det inte viktigt att ha ett skyddat boende?

– Ja, men vi har ännu inget svar på hur det kommer att se ut nästa år och vad som krävs för att uppfylla de nya kraven. Men det är ambitionen, att vi vill kunna hjälpa på det viset också.

undefined
Kvinnojouren Lillasyster har en jourtelefon i gång varje kväll, en kväll i veckan finns möjlighet att chatta med jourkvinnorna. Under PDOL bemannade man vattenbaren och fungerade som trygghetsvärdar, inom kort deltar man i kommunens "En vecka fri från våld".

Föreningen satsar på utbildning under hösten, både för styrelsen, jourkvinnor och för nya jourkvinnor. 

Antalet medlemmar har blivit fler sedan i våras.

Syftet med en kvinnojour är att vara ett komplement till det offentliga skyddsnätet.

– Vi är en förening som är på väg framåt och vi märker att vi behövs, säger Elisabeth Qvarnström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!