Efter dödsolyckan – säkerheten ses över på alla äldreboenden

För tre veckor sedan ramlade 88-åriga Maine Lindgren ut från ett fönster på andra våningen på Munkberga och avled. Nu genomförs en total säkerhetsöversyn på alla äldreboenden – något som välkomnas av de anhöriga.

Efter den tragiska dödsolyckan på demensboendet Munkberga ses säkerheten över på kommunens alla nio vård- och omsorgsboenden. (Arkivbild)

Efter den tragiska dödsolyckan på demensboendet Munkberga ses säkerheten över på kommunens alla nio vård- och omsorgsboenden. (Arkivbild)

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2014-10-07 05:00

Det var den 14 september som Maine Lindgren föll ut genom fönstret på demensboendet Munkberga och avled av sina skador. Samtliga dörrar på boendet är försedda med smarta lås, vilket innebär att boende bara kan ta sig in i sina egna rum. När olyckan skedda befann sig kvinnan i en annan persons rum där dörren stod öppen. Efter olyckan har det visat sig att säkerhetskedjan till vädringsfönster i detta rum var avhakad. När och vem som hakat av den är oklart.

- Den utredningen pågår, det är ett Lex Sara ärende och ska upp i socialnämndens arbetsutskott. Sedan får vi se vad Inspektionen för vård och omsorg säger, säger Gunbritt Johansson, socialchef.

Kort efter olyckan fattades beslutet att säkerheten på alla vård- och omsorgsboenden i kommunen ska ses över. Dessa är: Munkberga, Berggården, Kälbogården, Mogården, Norrgården, Rosågränd, Öjagården och Österbo.

– Vi bestämde oss ganska snabbt för att gå igenom alla boenden för att se om det finns något vi kan förbättra, det jobbet pågår och är nu i sluttampen, säger Gunbritt Johansson.

Det handlar om att se över fönster, men också trappor och annat som kan innebära en risk. Ganska många boenden har också burspråk och franska balkonger där det kan finnas risk för att de boende kan kliva över och ramla ut.

Gunbritt Johansson förutsätter att genomgången sedan blir underlaget till något form av förslag på sådant som behöver göras, i slutändan handlar det om pengar. Sådant som kan åtgärdas utan att det behövs pengar kommer dock att göras snabbt.

– Vi ska ha trygga och säkra boenden samtidigt som det inte får bli något fängelse, säger hon.

Polisen har förhört

Behöver större investeringar göras så kommer hamnar det på teknik- och servicenämndens bord – de ska i sin tur begära pengar – något som först ska upp i kommunstyrelsen, sedan i kommunfullmäktige.

Det känns som det kan ta tid?

– Ja, det kan ta lite tid, men samtidigt är det ett väldigt angeläget ämne, det känns som att det bör gå att lösa ganska enkelt, säger Christer Lindström, ordförande i nämnden.

88-åringens anhöriga har polisanmält händelsen. Dottern Catherine Lindgren berättar att polisen varit förbi och pratat med och sedan skulle vidare till Munkberga.

Vad tycker du om den här totalöversynen av säkerheten?

– Det är jättebra och det var vad vi ville, att mammas död inte skulle passera förbi obemärkt utan att det skulle leda till något mer. Att det inte får hända igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om