Den tragiska bussolyckan norr om Uppsala, där sex personer dog, bidrar naturligtvis starkt till den dystra statistiken. Det gör också olyckan i Vansbro där Gunde Svan var inblandad.
- Vår granskning understryker behovet av mötesseparering eller hastighetssänkning på våra farligaste 70 och 90-vägar, säger NTF i Norrbottens verksamhetschef Lars Martinell.
Hårda föremål
NTF konstaterar att över hälften av de omkomna kanske klarat sig om vägtransportsystemet hade varit mer förlåtande. Smala, krokiga 90-vägar utan mitträcke och kantade av berg eller med tätt intillväxande skog är överrepresenterade i olycksstatistiken.
- Det är den typen av vägar som Vägverket måste prioritera när när den nya hastighetsgränsreformen träder i kraft. De nya gränserna gör det möjligt att sänka hastigheten till 80 kilometer i timmen och när vägen är åtgärdad med mitträcke och förlåtande sidoområden kan man höja farten igen, kanske rentav till 100 kilometer i timmen, säger Martinell.
En annan alltför vanlig olycka under januari och februari är påkörning av träd, stolpar eller andra hårda föremål vid sidan av 70 och 90-vägar.
- Stolpar och träd är oerhört aggressiva mot bilen - inte ens moderna fordon har deformationszoner som klarar inträngande smala föremål. Också här får de nya hastighetsgränserna stor betydelse, säger Lars Martinell.
Krockade med buss
I Norrbotten omkom en person i en mötesolycka den 29 januari när bilen kom över på fel sida och frontalkrockade med en buss. Detta skedde på länsväg 860 i Gällivare kommun. I Västerbotten förolyckades en person den 13 februari när bilen fick sladd och mötte en tankbil.
- Vi välkomnar det nya hastighetssystemet och förutsätter att Vägverket så snabbt som möjligt ser över hela vägnätet, inte minst i Norrbotten, säger Lars Martinell.