Enligt riksmedia kommer influensan att slå till betydligt hårdare i år. Orsaken är att viruset vid namn H3N2, är en gammal släkting till den fruktade Hongkonginfluensan som härjade i slutet av 60-talet.
Detta är dock något som smittskyddsläkare Anders Österlund inte riktigt vill bekräfta.
– Jag skulle behöva en spåkula för att kunna ha svaret. Men nej, jag tror den kommer att drabba ungefär som ifjol, även om äldre och riskgrupperna kan drabbas något hårdare.
– De här virusen förändras lite över tid så jag tror inte det finns någon större anledning till oro, menar Österlund.
Bör vaccinera sig
Icke desto mindre uppmanar han aktuella grupper att ta en spruta.
– Det finns två skäl till attman ska vaccinera sig varje år; det ena är att viruset förändras lite grand hela tiden, det andra är att vaccinet ger en immunitet som avtar inom ett halvår. Man är inte skyddad om man inte gör det varje år.
33 procent av ålderspensionärerna har hittills vaccinerat sig i Norrbotten och det är ungefär som det brukar vara.
– Det är alldeles för få. Vi behöver få 75 procent att skydda sig, menar Anders Österlund.
Varför just 75 procent?
– Det finns bra studier som visar att om man når upp till cirka 75 procent vaccineringar, så slipper vi den överdödlighet som finns nu. Ett normalår dör ungefär 20 ålderspensionärer i Norrbotten i sviterna av influensan. De kan till exempel få en hjärtinfarkt eller lunginflammation som följd.
För några år sedan när svininfluensan härjade uppmanades hela befolkningen att vaccinera sig. Väldigt många äldre gick och tog sprutan utan att då vara en prioriterad grupp.
– De som var ålderspensionärer löpte faktiskt minst risk att drabbas av svininfluensan eftersom de varit i kontakt med spanska sjukan-viruset under sin tidiga levnad. Därför hade de ett ganska bra motstånd mot svininfluensan.