När PT besöker däckverkstaden strömmar det hela tiden till kunder som vill få däcken omlagda.
- Vi har ändå klarat av 70 procent av omläggningarna för våra kunder. Det beror på att de som förvarar hjulen på vårt däckhotell får kallelse med bokad tid via bland annat mejl. Det gör att vi har bra framförhållning. De 30 procent som återstår är bilägare som väntar till första snön kommer, säger Magnus Nordmark.
Däckia har 650 kunder som förvarar sina däck vid Däckhotellet. Hälften utgörs av företag.
Föredrar dubbat
Verkstaden i Piteå är en av däckkedjans cirka 100 anläggningar i Sverige. I Piteå omsätter verksamheten med fyra anställda cirka nio miljoner kronor. Av det står vinterdäcken för 30 procent. Företaget har funnits i samma lokaler på Backenområdet i två år,
- Vi flyttade på grund av det förra lokalerna var för trånga men verksamheten har växt så mycket att nu är vi trångbodda igen. Därför funderar vi på en utbyggnad, säger Magnus Nordmark.
Han pekar på vikten av att hela tiden se om sina däck. Exempelvis titta på mönsterdjupet. Minimidjupet i mönstret för vinterdäck är tre millimeter, men branschen rekommenderar byte vid fem millimeter. Mininivån för sommardäck är 1,6 millimeter.
- Men man bör byta vid tre millimeter, säger Magnus Nordmark, som också pekar att det viktigt med rätt lufttryck.
- En del vill pumpa däcken för hårt, men man ska vara noga med att följa de riktlinjer som finns för däcket och som är anpassade för den bil du kör. För mycket luft ger sämre grepp emot vägen och för lite luft ger samma effekt. Det gör också att det blir ett felaktigt slitage på däcket, säger Magnus Nordmark.
Han ger också rådet: Kör dubbat.
- Även om det kommit bra dubbfria alternativ. Branschen har varit tvungen att ta fram det eftersom det blir vanligare med dubbförbud där länder som Norge och Tyskland infört förbud, säger Magnus Nordmark, som dock pekar på nackdelen: Dubbfria däck inte samma isgrepp som ett dubbat hjul.