Droger smugglades in på rättspsyk

Trots att rättspsyk i Öjebyn sedan två år tillbaka har säkerhetsklass 2, har droger kunnat smugglas in till de intagna. Droger som troligen beställts över internet av de intagna själva.

För två år sedan byggdes rättspsykiatrin i Öjebyn om och säkerhetsklassen höjdes till 2. Metalldetektorer ska gås igenom vid inpassering men det fungerar inte på den som smugglar in knark i kroppen och rektalvisitering är inte tillåtet.

För två år sedan byggdes rättspsykiatrin i Öjebyn om och säkerhetsklassen höjdes till 2. Metalldetektorer ska gås igenom vid inpassering men det fungerar inte på den som smugglar in knark i kroppen och rektalvisitering är inte tillåtet.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2015-06-01 20:30

För två år sedan uppgraderades säkerhetsnivån på rättspsyk i Öjebyn till klass 2. Rättspsyk hade då byggts om i fem etapper till en kostnad av 50 miljoner. Det handlade bland annat om tjockare väggar med metall på både in- och utsida, skott- och släggsäkra fönster och sluss med två dörrar för in- och utpassering, kameraövervakning och högre säkerhetskunnande hos personalen.

Högre säkerhetsklass

Den högre säkerhetsklassen verkar dock inte ha spelat någon roll för den trio som under våren 2015 lyckades smuggla in droger på rättspsyk. Droger som enligt en dom i förvaltningsrätten medförde att tillståndet för två av patienterna blev livsfarligt. Insmugglingen har sannolikt kunnat ske med hjälp av elektroniska kommunikationstjänster i planering och genomförande, står det i domen.

Per-Axel Karlsson, chefsöverläkare på rättspsyk i Öjebyn, förklarar att den kontroll som görs vid inpassering inte innefattar rektalvisitering, och att det är via den vägen som knarket kommer in.

Beslagta utrustning

Händelsen resulterade i att chefsöverläkaren beslutade att under två månader, inskränka de intagnas rätt att använda elektroniska kommunikationstjänster med stöd av en paragraf i LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård). Detta kan göras om det är nödvändigt med hänsyn till vården eller rehabiliteringen av patienter eller för att undvika att någon annan lider skada.

– Då det gäller elektronisk utrustning har vi rätt att gå igenom innehållet och om vi hittar olämpligt innehåll så kan vi beslagta utrustningen. I andra fall kan vi ansöka om inskränkning av användande av elektronisk utrustning hos förvaltningsrätten som agerar sporadiskt från fall till fall, säger Per-Axel Karlsson chefsöverläkare på rättspsyk i Öjebyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om