Anhörig till missbrukare, vad gör man och varför, var temat för den frukost som anordnades på lördagsmorgonen på Piteå stadshotell. Monica Öhman, Föräldraföreningen mot narkotika, var inbjuden för att dela med sig av sin historia och tala om svårigheterna med att vara medberoende.
Monica Öhman förlorade sin dotter till drogerna 2011. Självmordet hade föregåtts av år av tablettmissbruk och där Monica kastats mellan hopp och förtvivlan.
– Från början ville jag inte se vad som hände. Jag hittade på ursäkter för hennes beteende. Jag bortförklarade både för mig själv och andra. Jag intalade mig själv att krampanfallen hon fick berodde på epilepsi, inte att hon stoppade i sig mängder med tramadol.
Missbruket accelererade. Dottern Lindha sjönk djupare ner i beroendet. Till slut togs hon in på behandlingshem. Det blev en vändpunkt och under ett par års tid höll hon sig drogfri. Sedan kom ett återfall.
– Något hände, vad jag inte men en dag tog hon sitt liv, säger Monica Öhman.
Hon råder föräldrar eller andra anhöriga att ställa frågor och kontrollera om man misstänker att någon börjat missbruka droger.
– Man måste våga vara obekväm.
Monica Öhman poängterar att det finns ingen mall för vem som blir missbrukare.
– Drogberoende är förknippat med mycket skuld och skam. Det är ofta tabubelagt där många inte vill tro att det finns i den egna familjen. Men man vet inte alla kan drabbas.