Drogad 17-åring gick bärsärkagång
Bilderna intill är den syn som mötte Maria när hon kom hem. Den 17-årige sonen hade tagit droger, drabbats av delirium och gått bärsärkagång.En annan mamma, Elisabeth, blev uppringd på jobbet - hennes 14-åriga dotter hade tagit droger i skolan.Båda är övertygade om att det som hände i Gällivare lika gärna kan hända här. Droger finns överallt, inte minst bland unga.
Tillkallad polis fann den 17-årige ynglingen naken, blodig och mycket, mycket rädd. Drogerna gav honom delirium, han såg syner och började slå vilt omkring sig, raglade barfota omkring i bostaden och skar sönder sina fötter.
Foto:
PT har träffat två kvinnor i Piteå, som fått göra omtumlande bekantskaper med droger bland unga. De reagerar starkt på händelserna i Gällivare, men är övertygade om att det kan hända var som helst - och vem som helst.
Kaos
Elisabeth, vars 14-åriga dotter tog droger under skoltid i höstas, konstaterar att det kanske är den viktigaste lärdomen av det som hänt; att droger finns överallt och att många unga inte ens reflekterar över att det kan vara farligt.
- Jag hade följt Sara till tandläkaren på morgonen och släppte av henne i skolan strax före elva. En dryg timme senare ringde de från skolan - och allt blev bara kaos.
Skolan berättade att Sara tagit någon form av drog, lämnat skolan och var försvunnen.
- Allt blev bara svart. Under två timmar var hon försvunnen. Vi sökte överallt, ringde oavbrutet på hennes mobil, pratade med klasskompisar och försökte på alla vis att hitta henne.
- Till slut fick jag napp, en av kompisarna fick kontakt med två andra tjejer som var med Sara. De tog hand om henne, men hade inte velat "förråda" henne. Till slut fick vi dem att förstå att de måste - för att hjälpa Sara.
"Piller" ett samtal bort
Det blev iltransport till Sunderby sjukhus, där man snabbt konstaterade att Sara tagit någon form av syntetisk drog, vad hade man ingen aning om.
- Och det är ju det värsta, att det finns hur många olika droger som helst, att de till och med många gånger är helt lagliga, väldigt lätta att få tag på men så oerhört farliga, säger Elisabeth.
Hur farliga förstår inte många unga. Efter helgens dödsfall i Gällivare har ungdomar vittnat om att droger finns överallt, att många ungdomar på en helt vanlig fest är drogpåverkade, att "piller" bara är ett telefonsamtal bort. Men Gällivare är inte annorlunda är Piteå, Luleå eller Älvsbyn.
Mått dåligt
Marias historia är helt annorlunda, men ger ändå stöd för tesen att droger finns överallt. Hennes son Fredrik hade mått dåligt och haft problem med sig själv länge.
- Men det var först förra våren som jag plötsligt förstod och när jag konfronterade honom med misstankarna så erkände han allt, berättar Maria, som beskriver sonens drogande som en form av självmedicinering. Han mådde psykiskt dåligt och drogerna hjälpte honom att orka.
Men det blev värre och värre.
Naken, blodig och rädd
Fredrik blev till slut intagen på behandlingshem, rätade på sig, men föll igen. Efter den dramatiska händelsen i januari, som slutade med att han fick delirium och slog hemmet sönder och samman, fann tillkallad polis honom naken och blodig - och mycket, mycket rädd.
- Nu har han äntligen fått hjälp och fått en diagnos som vi alla tror stämmer med de problem han haft och har, säger Maria.
Hon berättar om en ensam kamp, om tröghet i systemet och svårigheter att få hjälp. Elisabeth fyller i med en annan sida av saken:
- Som tonårsförälder är det svårt att hänga med, att veta vad som finns runt omkring och vad man ska reagera på.
Mer attitydsnack
När en sådan här sak händer så rasar allt, man står helt handfallen och oförberedd, säger hon och efterlyser utbildning och kunskap. Och mer attitydsnack i skolan.
- Droger är inte fränt. Det är farligt, livsfarligt.
Fotnot: Samtliga namn i artikeln är fingerade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!