"Vi får vara med och skapa lite historia här"

Mat lagad från grunden i fina, anrika lokaler. Roger Isaksson tycker det känns speciellt att få driva Borggårdens matsalar i samma byggnad där köket tidigare låg på Furunäsets sjukhus. 
– Vi får vara med och skapa lite historia här, säger han.

Roger Isaksson har drivit Borggårdens matsalar sedan 2016 och är glad över att lokalerna, som trots flera ombyggnader, fått behålla sin karaktär. "Det finns många användningsområden, vilket passar bra för vår verksamhet", säger han.

Roger Isaksson har drivit Borggårdens matsalar sedan 2016 och är glad över att lokalerna, som trots flera ombyggnader, fått behålla sin karaktär. "Det finns många användningsområden, vilket passar bra för vår verksamhet", säger han.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2025-03-23 11:00

Nyheten i korthet

  • Borggårdens matsalar, en restaurang i Piteå, drivs i samma byggnad där köket tidigare låg på Furunäsets mentalsjukhus. Restaurangen ägs av Roger Isaksson, Johan Eriksson och Mats Eriksson.
  • Restaurangen, som erbjuder mat lagad från grunden, ligger i en byggnad som är över 130 år gammal. Isaksson säger att det känns speciellt att få vara med och skapa historia i de anrika lokalerna.
  • Borggårdens matsalar är populärt bland personer som jobbar i företagsbyn, men lockar även besökare utifrån och personer med koppling till det tidigare sjukhuset.

Mentalsjukhuset

Chipotlemarinerad kycklingfilé, ostgratinerad fisk och potatis och purjolöksoppa står på menyn på dagens lunchbuffé. Men nu har de sista gästerna lämnat restaurangen och Roger Isaksson torkar av borden innan han slår sig ner för en pratstund.

– Grejen är väl att vi alltid har värnat om vårt hantverk, att laga mat från grunden och baka vårt eget bröd. Då är det roligt att få vara i en sådan här byggnad, säger han.

undefined
I den nuvarande entrén låg tidigare diskavdelningen.

 

undefined
Roger Isaksson säger att man försöker hålla på traditionen då det gäller maten och till exempel servera bruna bönor och fläsk på fettisdagen. "Tyvärr är det inte så populärt och vi kan ha färre gäster då. Vissa traditioner håller på att försvinna."

Det var hösten 2016 som Piteå näringsfastigheter, PNF, tog kontakt med Två kök, som ägs av Roger Isaksson, Johan Eriksson och Mats Eriksson. PNF ville ha en restaurang på Borggården igen och erbjöd sig att renovera.

– Vi bollade fram och tillbaka och kände att med de förutsättningar som fanns hade vi utrymme att göra någonting. Vi tyckte att det verkade spännande, säger Roger Isaksson.

För att komma igång snabbt med renoveringen av köket och lokalerna samt även med en ny restaurang, lagades ingen mat på Furunäset från början utan den togs från Två köks andra restauranger. Det var från början en "Pop up" restaurang, sedan växte namnet "Borggårdens matsalar" fram.

undefined
2016 byggdes lokalerna om. Borden och stolarna är kvar sedan förr och på väggarna hänger tavlor från både förr och nu.

 

undefined
Vissa tavlor visar vad som försiggick i lokalerna förr i tiden.

Piteå mentalsjukhus byggdes för 130 år sedan. Lokalerna där Borggårdens matsalar nu ligger var tidigare det gamla köket och en personalmatsal.

– PNF gjorde ett fantastiskt bra jobb med renoveringen, det känns som att lokalerna andas den gamla goda tiden som var här, även om det var ett mentalsjukhus, säger Roger Isaksson.

Han berättar att där gästerna i dag äter lunch, var tidigare köket där maten lagades. Den nya entrén var ett diskutrymme och där köket och disken nu ligger var förråd.

– Vi har fått förklarat för oss att vid fönsterna i matsalen fanns stora kokgrytor där man stod och lagade mat. Rakt nedanför eldade man. Men det kan ha förändrats flera gånger under årens lopp.

undefined
Totalt i det båda matsalarna finns sittplatser för cirka 200 matgäster.

Känner du historiens vingslag?

– Ja, samma arkitekt som stod bakom de här lokalerna ritade även Grand hotell, så det var något stort när det byggdes. Nu har det stått här i 130 år och det kommer säkert att stå kvar i 130 år till. Vi får ändå vara med och skapa lite historia.

Vad är det bästa med det här stället?

– Det är att lokalen är så fint utformad, den fyller sin funktion för alla element som bröllop, minnesstunder och fest. Den andas något gammalt och välbevarat och fyller många användningsområden som har med mat och dryck att göra.

undefined
Här hålls bröllop, födelsedagsfester och minnesstunder.

Han berättar att en stor målgrupp är personer som jobbar i företagsbyn. Men många kommer utifrån och det händer att personer som tidigare jobbat på sjukhuset eller har någon annan koppling hit kommer och äter.

Kan du känna av några energier från andra sidan?

– Nej, det spökar inte i köket (skratt). Däremot så har jag gått nere i kulvertarna och börjar man då tänka litegrann på vad som faktiskt har pågått här kan det få igång tankarna. Det var nog mycket hemskt som skedde här, men å andra sidan så bor i dag sjuka människor som självmedicinerar ute på gatan.

undefined
Roger Isaksson förklarar att funktionerna i köket är flyttade genom åren, men har hållit sig till ungefär samma lokaler. "Här där man sitter och äter stod för länge sedan stora grytor som man lagade mat i."

 

undefined
Folke Englund, som tidigare jobbade som mentalskötare på Furunäset med sin fru Lena Eriksson och barnbarnet Jesper Eriksson som jobbar som kock på Borggårdens matsalar.

Två kök driver i dag fyra restauranger på tre delägare – en av dem är Mats Eriksson vars son Jesper Eriksson jobbar som kock på Borggårdens matsalar. Mats pappa Folke Englund var tidigare mentalskötare på Furunäset.

– Det är tre generationer, så det är lite roligt! säger Roger Isaksson.

Han menar att delägarna inte blir yngre och frågan är om ett generationsskifte börjar närma sig.

– Nu jobbar Jesper här och det är inom familjen, kan han tänka sig att komma med kan det absolut ge en boost.

Två kök i Piteå

Driver i dag Borggårdens matsalar, Acusticum matsalar, Plankan restaurang (i samarbete med Lindbäcks bygg) och Restaurang Tallkronan (personalmatsalen på Smurfit Westrock).

Företaget har tre delägare: Mats Eriksson och Johan Eriksson är köksmästare och Roger Isaksson är den som har hand om ekonomin.

Hjälper till att anordna olika typer av evenemang som bröllop, företagsträffar, fester och minnesstunder på Acusticum och Borggården. Tillhandahåller även catering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!