Mentalsjukhuset
Chipotlemarinerad kycklingfilé, ostgratinerad fisk och potatis och purjolöksoppa står på menyn på dagens lunchbuffé. Men nu har de sista gästerna lämnat restaurangen och Roger Isaksson torkar av borden innan han slår sig ner för en pratstund.
– Grejen är väl att vi alltid har värnat om vårt hantverk, att laga mat från grunden och baka vårt eget bröd. Då är det roligt att få vara i en sådan här byggnad, säger han.
Det var hösten 2016 som Piteå näringsfastigheter, PNF, tog kontakt med Två kök, som ägs av Roger Isaksson, Johan Eriksson och Mats Eriksson. PNF ville ha en restaurang på Borggården igen och erbjöd sig att renovera.
– Vi bollade fram och tillbaka och kände att med de förutsättningar som fanns hade vi utrymme att göra någonting. Vi tyckte att det verkade spännande, säger Roger Isaksson.
För att komma igång snabbt med renoveringen av köket och lokalerna samt även med en ny restaurang, lagades ingen mat på Furunäset från början utan den togs från Två köks andra restauranger. Det var från början en "Pop up" restaurang, sedan växte namnet "Borggårdens matsalar" fram.
Piteå mentalsjukhus byggdes för 130 år sedan. Lokalerna där Borggårdens matsalar nu ligger var tidigare det gamla köket och en personalmatsal.
– PNF gjorde ett fantastiskt bra jobb med renoveringen, det känns som att lokalerna andas den gamla goda tiden som var här, även om det var ett mentalsjukhus, säger Roger Isaksson.
Han berättar att där gästerna i dag äter lunch, var tidigare köket där maten lagades. Den nya entrén var ett diskutrymme och där köket och disken nu ligger var förråd.
– Vi har fått förklarat för oss att vid fönsterna i matsalen fanns stora kokgrytor där man stod och lagade mat. Rakt nedanför eldade man. Men det kan ha förändrats flera gånger under årens lopp.
Känner du historiens vingslag?
– Ja, samma arkitekt som stod bakom de här lokalerna ritade även Grand hotell, så det var något stort när det byggdes. Nu har det stått här i 130 år och det kommer säkert att stå kvar i 130 år till. Vi får ändå vara med och skapa lite historia.
Vad är det bästa med det här stället?
– Det är att lokalen är så fint utformad, den fyller sin funktion för alla element som bröllop, minnesstunder och fest. Den andas något gammalt och välbevarat och fyller många användningsområden som har med mat och dryck att göra.
Han berättar att en stor målgrupp är personer som jobbar i företagsbyn. Men många kommer utifrån och det händer att personer som tidigare jobbat på sjukhuset eller har någon annan koppling hit kommer och äter.
Kan du känna av några energier från andra sidan?
– Nej, det spökar inte i köket (skratt). Däremot så har jag gått nere i kulvertarna och börjar man då tänka litegrann på vad som faktiskt har pågått här kan det få igång tankarna. Det var nog mycket hemskt som skedde här, men å andra sidan så bor i dag sjuka människor som självmedicinerar ute på gatan.
Två kök driver i dag fyra restauranger på tre delägare – en av dem är Mats Eriksson vars son Jesper Eriksson jobbar som kock på Borggårdens matsalar. Mats pappa Folke Englund var tidigare mentalskötare på Furunäset.
– Det är tre generationer, så det är lite roligt! säger Roger Isaksson.
Han menar att delägarna inte blir yngre och frågan är om ett generationsskifte börjar närma sig.
– Nu jobbar Jesper här och det är inom familjen, kan han tänka sig att komma med kan det absolut ge en boost.