Videon är inte längre tillgänglig
Både bybor, föräldrar och media var på plats när beslutet i frågan: "Struktur för Piteå kommuns förskolor och skolor – målbild 2020" skulle fattas av barn- och utbildningsnämnden, bun, i morse.
Utredaren Lars Nilsson hade först en längre genomgång av tjänstemännens förslag till skolstruktur.
Sedan lade socialdemokraterna och vänsterpartiet fram sitt förslag till hur skolorna och förskolorna i kommunen ska organiseras under åren 2014-2020. Detta förslag följde i stort sett tjänstemännens, men innehöll en del förändringar.
Eftersom arbetsutskottet inte lämnat något förslag innan i handlingarna fick oppositionen (M, FP och C) acceptera att få förslaget lagt i knät först när mötet börjat. Något som väckte upprörda känslor:
– Det är inte bra, att man i en sådan här stor fråga inte kan få förslag till beslut innan mötet. I dag borde vi diskutera förslaget, inte ta beslut. Det skulle vi kunna göra på nästa möte, sa Lage Hortlund (M) som insinuerade att majoriteten försökt "mörka förslaget".
– Ordningen är att vi har rätt att se förslagen som vi sedan ska ta beslut om, vi måste kunna diskutera innan i vår partigrupp hur vi ska göra, sa Åke Forslund (FP).
– Jag instämmer med Åke och Lage. Det är märkligt att vi inte har något förslag att diskutera. Det känns som att man blir vilseledd när man inte vet era tankar om beslut, sa Eva-Britt Danielsson (C).
Ruth Rahkola (S), ordförande, ansåg dock att det bara handlade om vanligt "nämndsarbete" och att det den här gången inte funnits tid att lägga något förslag innan mötet.
– Jag har nog skämt bort Er innan, men vi träffades senast i söndags kväll och har inte hunnit med. Sedan är tjänstemännens förslag grundförslaget, sedan lägger partierna sina förslag vid sittande bort.
"Viktig funktion"
Efter en halvtimmas ajournering lämnade oppositionen in ett eget skriftligt förslag som innebar "Nej" förslag om nedläggning i byaskolorna i Hemmingsmark, Lillpite och Alterdalen". Och ett förslag på att istället utreda lokalsituationen i centrala stan, Strömnäs och Munksund.
Oppositionen var överens om att det man skulle besluta om är en "samhällsfråga" inte en "skolfråga":
– Byaskolorna har en mycket viktig funktion, sa Eva-Britt Danielsson.
– Det är ingen besparing och utredningen har heller inte kunnat visa att någonstans att det ger bättre kvalité, sa Lage Hortlund.
– Vi menar att det är ett dåligt förslag, vi har en bra skola i dag. Varför inte fortsätta med det och bibehålla den kvalité som finns, sa Åke Forslund.
Efter votering kunde dock majoritetens förslag klubbas igenom (läs mer i faktarutan) vilket innebär att de tre byaskolorna i Hemmingsmark, Alterdalen och Lillpite läggs ner (de tre i oppositionen reserverade sig mot beslutet).
– Jag har förståelse för att man är besvikna i byarna, men vi bedriver verksamheten för barnen och har ett helhetsansvar för alla barn. Ingen by har dött av att man lagt ner skolan, sa Ruth Rahkola.
Det framkom även att köket i skolan i Hemmingsmark skulle behöva byggas om för cirka 4,5 miljoner kronor. Några år bort i tiden krävs ombyggnationer för ytterligare 4-5 miljoner – vilket också är en anledning till att den skolan läggs ner.
Att just skolorna i de här tre byarna läggs ner handlar, enligt Rahkola, om vikande elevunderlag. Förändringarna görs för att bihehålla kvalitén i skolan.
– Det gäller att ha en framförhållning i verksamhet, det är tack vara det som vi är årets skolkommun 2013. Det är där vi ska fortsättar att vara, sa Rahkola.