Företagstoppen frias av hovrätten för grovt insiderbrott

Företagstoppen från Piteå, som stått åtalad för grovt insiderbrott, frias av hovrätten. 
Domstolen anser inte att det är bevisat att mannen agerade med förhandsinformation vid köpet av aktier som gav en vinst på närmare 900 000 kronor.
– Jag hade hoppats på en annan utgång, säger chefsåklagaren Thomas Langrot.

Svea hovrätt friar företagstoppen från Piteå och hans vän från åtalet om grovt insiderbrott efter en aktieaffär för några år sedan. (Arkivbild)

Svea hovrätt friar företagstoppen från Piteå och hans vän från åtalet om grovt insiderbrott efter en aktieaffär för några år sedan. (Arkivbild)

Foto: Jessica Gow

Piteå2025-04-14 17:00

Nyheten i korthet

  • En företagsledare från Piteå, anklagad för grovt insiderbrott, har friats av hovrätten. Domstolen fann inte bevis för att mannen agerade med insiderinformation vid aktieköp som gav en vinst på nästan 900 000 kronor.
  • Mannen köpte nästan en miljon aktier i det börsnoterade företaget Mantex strax innan företaget offentliggjorde framgångsrika testresultat, vilket ledde till en kraftig aktieuppgång.
  • Chefsåklagaren Thomas Langrot är besviken över domen, men kommer inte att överklaga till Högsta domstolen. De två männen har hela tiden förnekat brott.

Det börsnoterade företaget Mantex rusade över 400 procent på börsen efter ett pressmeddelande om framgångsrika testresultat för bolagets röntgenapparat för pappersmassa.

Samtidigt som bolaget blev en aktieraket upptäckte bankerna avvikande handel på Mantex. 

En företagsledare i Piteå hade köpt sammanlagt 982 049 aktier i bolaget till ett värde av 1,3 miljoner kronor där vinsten blev nästan 900 000 kronor. Affärerna skedde kort före att nyheten offentliggjordes för allmänheten.

Ekobrottsmyndigheten slog till mot mannen som är i 50-årsåldern och högt uppsatt i ett företag i Piteå. Han anhölls misstänkt för grovt insiderbrott samtidigt som en husrannsakan genomfördes på hans kontor.

Mannen, som tidigare haft tunga poster inom andra stora företag i länet, släpptes efter förhör men misstankarna kvarstod. 

Stockholms tingsrätt friade männen, men åklagaren överklagade domen till Svea hovrätt som fastställde tingsrättens beslut. (Arkivbild)
Stockholms tingsrätt friade männen, men åklagaren överklagade domen till Svea hovrätt som fastställde tingsrättens beslut. (Arkivbild)

Chefsåklagaren Thomas Langrot åtalade Piteåbon och en av hans vänner, en företagsledare från Stockholmsregionen med kopplingar till Mantex, för grovt insiderbrott. 

Stockholms tingsrätt gick på de två misstänka männens linje och menade att det inte är bevisat att aktieköpen skett med hjälp av insiderinformation.

"Som framgår av utredningen är det inte bevisat att den aktuella insiderinformationen förelåg vid tiden för deras kontakter eller att någon av dem kände till att det aktuella pressmeddelandet skulle offentliggöras", skrev tingsrätten.

Chefsåklagaren Thomas Langrot var inte nöjd med den friande domen och överklagade tingsrättens beslut till Svea hovrätt. Men även hovrätten friade de två företagarna från brott.

"I likhet med tingsrätten anser hovrätten inte heller att det är bevisat att insiderinformationen förelåg den 12 mars 2021 eller att Piteåbon när han köpte aktierna den dagen kände till innehållet i eller innebörden av det kommande pressmeddelandet", skriver hovrätten i domen.

Chefsåklagaren Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten är besviken över den friande domen. "Jag hade bevisning för en brottsplan som är dokumenterad i en excelfil, men det räckte uppenbarligen inte", säger han. (Arkivbild)
Chefsåklagaren Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten är besviken över den friande domen. "Jag hade bevisning för en brottsplan som är dokumenterad i en excelfil, men det räckte uppenbarligen inte", säger han. (Arkivbild)

Thomas Langrot är besviken över utfallet.

– Jag tyckte bland annat att jag kunde lägga fram bevisning för en brottsplan som är dokumenterad i en excelfil där man delade upp vinsten i en av aktieaffärerna. Men det räckte uppenbarligen inte, säger han.

Nu har målet nått vägs ände.

– Jag kommer inte att verka för att den ska överklagas till HD. Det är i huvudsak ett indiciemål och bevisningen räckte inte. Jag får acceptera hovrättens beslut, säger chefsåklagaren.

De båda männen har hela tiden förnekat brott.

Insiderbrott

Om du har ännu icke offentliggjord information om ett börsnoterat företag, så kallad insiderinformation, och med hjälp av denna information handlar med värdepapper, kan du göra dig skyldig till insiderbrott. 

Det handlar alltså om information som väsentligt kan påverka priset på en aktie eller något annat finansiellt instrument. Finansiella instrument är till exempel aktier, obligationer, penningmarknadsinstrument, fondandelar, optioner och utsläppsrätter.

Att utnyttja insiderinformation genom att till exempel köpa eller sälja finansiella instrument på värdepappersmarknaden är förbjudet och kallas insiderbrott. 

Vem som helst kan begå ett insiderbrott, det krävs följaktligen inte att man jobbar inom det aktuella företaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!