Nio av tio arbetsrelaterade dödsolyckor drabbar män. Dödsolyckor drabbar också i högre grad äldre personer än yngre. Könsnormer och en machokultur på arbetsplatser påverkar attityder till säkerhet och risker i arbetsmiljön. Det visar forskningsrapporter som Arbetsmiljöverket presenterar.
Kvinnor och män har liknande risk att drabbas av en dödsolycka om förhållandena i arbetsmiljön är likartade. Men mönstret under de senaste tio åren är tydligt – bland dem som dör till följd av arbetsolyckor är en stor majoritet män.
– Att könsfördelningen ser ut som den gör beror på att män i högre grad än kvinnor finns i de branscher där olycksfrekvensen är hög. Vi behöver öka kunskapen och hur arbetsgivare och anställda kan förebygga antalet arbetsrelaterade dödsfall, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Varje år drabbas omkring 10 000 personer av en allvarlig arbetsolycka med minst 14 dagars sjukskrivning. Omkring 50 personer omkommer på jobbet.
– Forskningen visar att det i vissa fall kan handla om köns- och yrkesideal från en industriarbetartradition, där fysisk styrka, uthållighet, förmåga att utstå smärta och praktisk kompetens är viktiga ingredienser, säger Erna Zelmin-Ekenhem.
Byggindustrin är den hårdast drabbade sektorn. Andra olycksdrabbade branscher är transport och jordbruk- och skogsindustri.
Fordonsrelaterade olyckor utgör cirka hälften av alla dödsolyckor och hälften av dem sker i vägtrafikområden. Fallolyckor är en vanlig orsak till dödsolyckor.