Döda djur används i forskningssyfte

Djur av vissa skyddsvärda arter som dödas eller hittas döda i naturen ska rapporteras in till staten. Vissa ska också skickas in till Naturhistoriska riksmuseet, där man ofta tar prov på miljögifter och DNA.

PITEÅ2014-08-25 17:45

Peter Mortensen, konservator på avdelningen zoologi på Naturhistoriska riksmuseet, berättar att man varje år tar emot djur av skyddsvärda arter som dödats. Det kan vara djur som blivit påkörda eller som i fallet med lappugglan som Tina Norell hittade, som dött efter att ha fått ström i sig.

– Under de år då det finns gott om sorkar/små gnagare, som är lappugglans huvudföda, så finns det fler ugglor. De åren dör det också fler ugglor, säger han och pekar på 2010/2011 som var riktiga sorkår.

Han säger att man från djur som skickas in tar prover som används i forskningssyfte. Det kan röra sig om DNA-prover, miljögiftsprover och i vissa fall skelett- och skinnprover.

Lappugglan är fredad året runt (det bedrivs ingen jakt på lappuggla) Den är också fridlyst.

FAKTA Lappugglan

Lappugglan är en av Sveriges största ugglor. Längden är 60-70 cm och vingspannet 135-160 cm. Honan är större än hannen. Lappugglan lever i de stora barrskogsområdena på norra halvklotet, i norra Europa/Asien och Nordamerika. Fjäderdräkten skyddar bra mot kyla och är anpassad till arktiskt klimat. Även benen och fötterna på lappugglan är fjäderbeklädda. Lappugglan varierar kraftigt i antal år från år beroende på hur stor tillgången till föda är. I Sverige, främst i Norr- och Västerbotten, kan antalet lappugglor variera från 400 upp till 3 500 lappugglor.

I Sverige kategoriseras den av Artdatabanken som nära hotad.

De häckar i täta barrskogar i närheten av gläntor eller annan mer öppen terräng. De bygger inte bon utan häckar ofta i andra större fåglars övergivna bon, ofta av någon rovfågel. Honan lägger ofta fyra ägg. Den lever till största del av smågnagare.

Från 1993 har över 300 döda lappugglor skickats in till Naturhistoriska riksmuseet. Av dessa har de flesta dödats i trafiken. Den näst vanligaste dödsorsaken är utmärgling. Sammanlagt 26 stycken har dött efter att ha kolliderat med något strömförande.

Källa: bilderochfakta.se/Wikipedia/statensvilt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om