Diamantjakten går vidare - nu i Arnemark

Att leta efter diamanter i Pitebygden, kan det löna sig? Förmodligen inte, men för Sigvard Ljungs del går diamantjakten vidare. Nu har han sökt tillstånd att undersöka ett område i Arnemark.

Bergmästare Jan-Olof Hedström, Luleå, konstaterar att diamantjakten i norra Sverige och Finland hittills inte resulterat i några  riktigt intressanta fynd. Men det finns geologiska förutsättningar att hitta diamant här. (Arkivbild)

Bergmästare Jan-Olof Hedström, Luleå, konstaterar att diamantjakten i norra Sverige och Finland hittills inte resulterat i några riktigt intressanta fynd. Men det finns geologiska förutsättningar att hitta diamant här. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2008-09-06 06:00
I åtta år har Sigvard Ljung, pensionerad geolog i Luleå med tillgång till stuga vid Pitsundet, bedrivit en ännu så länge resultatlös diamantjakt i Pitebygden. Men skam den som ger sig - mineraljakten är för övrigt bara en hobby för Ljung, en visserligen kostnadskrävande men intressant fritidssysselsättning - nu har han hittat ett nytt område som han gärna vill undersöka närmare.
Bergsstaten i Luleå, den myndighet i Sverige som beslutar om bland annat undersökningstillstånd för prospektering, har nyligen fått ta emot en ansökan från Sigvard Ljung avseende diamant på ett 57 hektar stort område som kallas Arnemark nr 1.
Förutsättningar finns
- Det är ganska allmänt känt att det finns geologiska förutsättningar för att hitta diamant i den här delen av landet, men man har hittills inte funnit något som varit värt att gå vidare med, säger Jan-Olof Hedström, bergmästare vid Bergsstaten i Luleå.
- I Finland, där man har motsvarande berggrund, har man visserligen hittat flera diamanter. Dessa har emellertid varit väldigt små, varför fynden varit ointressanta att exploatera.
Jan-Olof Hedström förklarar att det är mycket svårare att upptäcka diamanter än metaller/malmer, de förra kräver en helt annan undersökningsmetodik. Och det beror på att diamant, en kristalliserad form av kol, saknar elektroniska egenskaper. Man måste ta enormt stora prover.
Miljonbelopp
Sigvard Ljung berättar:
- Det kostar stora pengar att ta prover. Man måste ta hundratals, kanske tusen prover för att undersöka ett område som det i Arnemark. Och varje prov kostar väl mellan 10 000 och 15 000 kronor.
Därtill kommer att laboratorierna är hårt belastade för närvarande på grund av ett fortsatt starkt intresse för prospektering såväl i Sverige som i omvärlden. Sigvard Ljung går och väntar på analysresultat från laboratorier i Kanada och Finland.
Bred zon
Hittills i år har Bergsstaten i Luleå inte beviljat något undersökningstillstånd för diamant, men Sigvard Ljung hoppas förstås att hans ansökan om koncession ska beviljas. Förra året fick bland annat Alcaston Diamond Exploration AB tre undersökningstillstånd för diamant i Överkalix, Övertorneå och Gällivare.
Sigvard Ljung tillsammans med Central Asia Gold AB beviljades två tillstånd inom Piteå kommun 2006.
Ljung tror förstås - annars skulle han väl inte hålla på, även om det bara är en hobby? - att det verkligen kan finnas brytvärda diamantfyndigheter i Piteå kommun.
- Idén är att det går en stor zon från Ladoga över Finland och in i Sverige någonstans i höjd med Piteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om