"Det var kaos på arbetsplatsen"

- Ingen ska behöva skadas i en olycka, minst av allt dö, och det är viktigt att arbetsplatsolyckan vid SSAB i november förra året leder till åtal.Det sade Roger Forsberg, regionalt skyddsombud vid IF Metall, när facket arrangerade arbetsmiljödag vid Noliamässan på måndagen.

"Jag är förvånad över att Gustaf Seppelin och Johan Löfroth alls sattes på jobbet. De hade ingen utbildning och det var kaos på arbetsplatsen", säger Elinor Torp, som följt fallet och som skriver på boken "Döden på jobbet".

"Jag är förvånad över att Gustaf Seppelin och Johan Löfroth alls sattes på jobbet. De hade ingen utbildning och det var kaos på arbetsplatsen", säger Elinor Torp, som följt fallet och som skriver på boken "Döden på jobbet".

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2012-08-07 06:00

2 november kallades Johan Löfroth från Piteå och Gustaf Seppelin Solli från Mörön in av bemanningsföretaget Enpower för att göra en insats för Nordkalk vid en kalkugn inom SSAB. Uppgiften var att spola bort en kalkklump i en 400 grader varm ugn.

Deras skift blev det sista. Spolningen resulterade i en kraftig ångexplosion där Johan Löfroth skadades så svårt att han avled efter en tid på sjukhus. Gustaf Sepplin Solli fick svåra brännskador och fick vårdas fyra månader vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Ingen konsekvensanalys
Ansvarsfrågan ligger just nu hos åklagare Stig Andersson för bedömning, där facket IF Metalls hållning är glasklar:

- Det är viktigt att detta leder till åtal. Ingen ska behöva drabbas av arbetssskada på jobbet, minst av allt dö, sade IF Metalls regionala skyddsombud Roger Forsberg vid fackets arbetsmiljödag på Stora Nolia.

Han och SSAB:s huvudskyddsombud Lasse Forsberg pekade på att i fallet Nordkalk har företaget kraftigt brustit när det inte gjort en riskbedömning inför det jobb Johan Löfroth och Gustaf Sepplin Solli kastades in i.

- De tog aldrig reda vilka konsekvenserna skulle bli. Det Norkalk gjort är att det sysslat med ett experiment, men alla vet väl vad som händer när man spolar vatten på kalk, sade Roger Forsberg.

Större risk
Han tog upp, att anlita bemanningsföretag ger ökad risk för arbetsolyckor, eftersom de personer som rekryteras ofta saknar rätt utbildning för jobbet. Och ofta är det de små underleverantörerna som dras med många arbetsplatsolyckor. De får uppdrag att gå in på stora industrier under hård prispress samt tidspress och det leder till olyckor.

"De hade ingen utbildning"
Under 2012 omkom 26 personer i Sverige vid arbetsplatsolyckor.

I går gästades arbetsmiljödagen också av Elinor Torp, journalist på tidningen Arbetarskydd. Hon har följt arbetsplatsolyckan i Luleå, bloggat om Gustav Seppelin Solli, och just nu skriver hon boken, "Döden på jobbet".

- Jag är förvånad över att Gustaf Seppelin Solli och Johan Löfroth alls sattes på jobbet. De hade ingen utbildning, det var kaos på arbetsplatsen med sex-sju företag inblandade, och det fanns inget skyddsombud på plats, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om