Det krävs kompetens för att få ett bra liv

HÄLSA. Skolan betonar kunskap medan livet fordrar kompetens. Att förbereda eleverna för ett bra liv "glöms bort". Det är anledningen till att Lars-Eric Uneståhl, guru inom mental träning, vill införa ett helt nytt skolämne - livsfärdighetsträning.

Piteå2007-03-13 00:00
Lars-Eric Uneståhl är en föregångare inom mental träning. Redan på 70-talet fungerade han som rådgivare åt så väl svenska landslag som enskilda idrottsmän. Kunskaperna har Uneståhl överfört till det vanliga livet och utformat ett program, PUMT (personlig utveckling genom mental träning), som ska tjäna som instrument för större livskompetens och högre livskvalitet.

Med start i Piteå i måndags är Uneståhl och kollegan Olof Röhlander ute på en föreläsningsturne om vikten av mental träning för att lyckas och må bättre. Rubriken "Från stress och olust till arbetslust och livsglädje" lockade ett 30-tal deltagare till Munksunds Folkets hus.

- Mental träning har visat sig vara mycket effektivt när det gäller att höja "må bra-faktorerna", säger Lars-Eric Uneståhl.

Mental träning och coaching är stort. Det visar om inte annat en sökning på nätet. Det vimlar av mer eller mindre seriösa framgångsrecept, men Lars-Eric Uneståhl poängterar att mental träning är en systematisk och långsiktig träning av mentala processer. Det är en anledning till att Uneståhl vill införa ett nytt obligatoriskt skolämne - livsfärdighetsträning.

Livet fordrar kompetens

- Skolan nöjer sig med kunskap medan livet fordar kompetens. Jag definierar kompetens som förmågan att på ett bra sätt handskas med de livssituationer man möter. För ett bra liv tycks social och emotionell kompetens spela en större roll än betygen.

- Det finns intresse från så väl Skolverkets som riksdagens sida, men det är viktigt att först samla in den forskning om mental träning som finns och det håller vi på med nu, säger Uneståhl.

Lärandet och livet

Det finns redan flera fria gymnasieskolor (Jensen gymnasium) som nischat in sig på mental träning och en skola för verkligheten. I Stockholm startades ett sådant gymnasium för fyra år sedan och i dag finns det flera i storstäderna.

- Om det blir obligatoriskt i skolan förutsätter det utbildade lärare som kan hjälpa eleverna att koppla ihop lärandet och livet. På köpet tror jag att det skulle skapa mer harmoni och gemenskap i skolan, säger Lars-Eric Uneståhl.

Måndagens föreläsning i Munksund är bredare upplagd. Det handlar mycket om vad som styr vårt välbefinnande och om hur vi själva med hjälp av mental träning och positiva målbilder kan träna oss till större lycka och välbefinnande.

Problem kan vara bra

- Lycka och välbefinnande handlar till stor del om inre mentala faktorer, det vill säga hur man tänker, vilka bilder du har av dig själv och framtiden och hur du tolkar det som händer, säger Lars-Eric Uneståhl.

Men summan av ett jag kan ju innefatta en trasig uppväxt och traumatiska upplevelser. Påverkar inte det ens sätt att tänka?

- Ja, men man kan bli stark "tack vare" det dåliga. Genom att bearbeta, frigöra sig och hitta lösningar. Om livet varit för "enkelt" blir man sällan mentalt stark. Jag skulle vilja påstå att personliga problem, om man lärt sig hantera och lösa dem, i det långa loppet är bättre än att vinna en miljon på Lotto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om