– Nej, absolut inte. Lammen var små redan då de föddes, de flaskmatades först och placerades sedan i Granparken för att de skulle få ännu bättre kontroll och omvårdnad, men de tog sig liksom aldrig, säger rektor Andersson.
Hon påpekar att lammen i Granparken "ses" hela tiden på ett annat sätt än de i fårhagen. Både av personalen och av alla besökare som kommer till djurparken.
Chock
– Och sjävklart skulle vi inte låta några djur lida i onödan och inte heller placera dem i Granparken, om vi trodde att de var undernärda eller sjuka på något vis.
Mimmi Andersson säger att personalen självklart noterat att lammen var små, riktigt små, redan från start men att de annars verkade pigga och välmående och att man därför ville ge dem en chans.
– Hade vi misstänkt sjukdom eller svält, hade vi självklart kontaktat veterinär eller avlivat dem själva på plats, säger hon och konstaterar att veterinärens bedömning och anmälan kom som en chock för skolan.
– Vi har verkligen gjort allt vi kan!
Många lamm
Andersson konstaterar att våren och sommaren 2012 var speciellt på flera olika sätt:
– Dels hade vi välmående tackor med hög fertilitet, som fick en 4-5 lamm istället för två, dels var de av en mindre ras och alltså små överlag, så det var svårt att bedöma om lammen skulle avlivas eller flaskmatas. Nu har vi en annan, större ras som får färre lamm, säger hon.