Greger Pettersson konstaterar samtidigt att frågan är komplex. Det finns argument för och mot ungefär som i frågan om förskrivning av metadon och subotex.
– Det finns tveksamheter. Vad är syftet? Är det att minska smittspridning eller att komma åt missbruksproblematiken? Ska man införa sprututbyte så krävs det en verksamhet runt omkring.
Finns det någon politisk syn på sprututbyte i Piteå?
– Nej, det har aldrig varit någon tydlig diskussion och jag tror inte heller att det finns något större gehör för sprututbyte i länet, säger Greger Pettersson.
Som att ge upp
Samtidigt har sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) gått ut och sagt att kommunernas vetorätt bör tas bort så att landstingen lättare kan införa sprututbyte.
– I storstäder tror jag att det kan vara en väg för att minska smittspridning. Vi har haft utbrott av hepatit C just i Piteå och möjligen kommer man åt det problemet med rena sprutor, men det känns som att man ger upp.
– Vi har ju en bra verksamhet på Strömgården och där jobbar vi mycket med motivation och information. Bara under januari–oktober 2014 mötte vi 25 personer som var 20 år eller yngre.
Pettersson anser att den verksamheten är viktig, men han tycker att om sprututbyte kopplas till det så krockar det på ett sätt med det viktiga arbetet att stoppa missbruket.
– I grunden handlar det om vad vi kan göra innan ett missbruk tar fart. Hur ska vi vaccinera våra unga så att de väljer bort droger, säger Greger Pettersson.