Samspelsteamet i Piteå kommun är ett komplement till skolans verksamhet. Här finns bland andra Karin Efverström och Rikard Hällgren som båda har lång erfarenhet av att jobba med barn och ungdomar där det inte fungerar i skolan och/eller hemma. En del av uppdraget är att ge föräldrastöd.
Teamet håller både Kometutbildning till föräldrar som har barn mellan sju och tolv år, vars relation präglas av tjat och konflikter, samt kursen ”Älskade, förbannade tonåring” som riktar sig till tonårsföräldrar.
– Vi ser att det finns ett stort behov, säger Rikard Hällgren.
Teamet jobbar ute i grundskolan och menar att de möter många, fantastiskt fina barn och ungdomar.
– Men en del kanske var bättre förr, en sak som vi ser är att många inte har tid att vänta och att det absolut inte får vara tråkigt, vi kallar det ”lustbarn”, säger Rikard Hällgren.
– Samtidigt är vi också första generationens ”lustföräldrar” säger Karin Efverström som menar att även vi ställer oss frågan: ”Vad vill jag göra?” och bokar in sådant som är roligt och utvecklade för oss själva.
Istället för att ”hålla i” och ”hålla ut” och låta det ta tid och bli frustrerade när vårt barn inte får på sig jackan tillräckligt snabbt, så hjälper vi till. Vi curlar – springer före och efter och ger vårt barn en ipad att roa sig med istället för att ha tråkigt en stund.
– Det gäller att sorterna sina känslor, vad är egentligen mitt behov av att bli bekräftad och vad är barnets behov av att bli bekräftat, säger Karin Efverström.
De konstaterar att dagens föräldrar jobbar mycket, på den lilla tiden som blir över vill man ha det så ”trevligt” som möjligt och undvika konflikter. För skilda föräldrar blir tiden ännu mindre.
Men för att lyckas som föräldrar är det viktigt att ta sig tid att vara med sitt barn/ungdom.
– Knyck tid med ditt barn. Vi tror att det är kompisarna som är viktigast i våra barns liv, men de är nummer två – det är föräldrarna som är nummer ett, säger Rikard Hällgren som menar att när man sedan tar konflikterna så har man mandat att göra det.
Men om man upplever att man totalt misslyckats som föräldrar och ens barn hamnat snett. När man inte alls lagt ner den där tiden, är det kört då?
– Absolut inte. Det är då vi måste sluta oss samman – det blir en strid vi måste vinna, säger Karin Efverström som menar att det absolut går att vända trenden, men kräver både mycket kraft, hårt jobb och tid.
– Det viktigaste är att man är ärlig och säger som det är, säger Karin Efverström som menar att man inte ska vara rädd för att söka stöd.
– Hur stort är egentligen behovet av att hålla uppe en fasad om ditt barn dräller i p-huset inne i stan på kvällarna?