"Det finns inga korkade tillbud"

2013 inleddes på Smurfit Kappa ett omfattande säkerhetsarbete, riktat till både fast personal och entreprenörer. ”Vår ambition är att bli en av landets säkraste arbetsplatser” säger Ingemar Andersson, säkerhetschef.

Daniel Degerman på Nuab, firade sig ner i fallskyddssele. En utrustning som bland annat finns i varje vindkraftverk och som kan användas när andra utrymningsvägar är blockerade.

Daniel Degerman på Nuab, firade sig ner i fallskyddssele. En utrustning som bland annat finns i varje vindkraftverk och som kan användas när andra utrymningsvägar är blockerade.

Foto:

PITEÅ2016-04-28 18:30

Videon är inte längre tillgänglig

Att våga säga till, att bry sig om varandra och att bli medveten om risker är några av de punkter som genomsyrar säkerhetsarbetet på Smurfit Kappa, ett arbete som intensifierades för några år sedan och som sedan ett par år tillbaka innehåller en säkerhetsmässa, där fast personal, entreprenörer, konsulter och leverantörer erbjuds att prova på hur det känns att krocka och välta med en bil, hur man släcker en eld med en pulversläckare och mycket annat.

Som en del i Hälsa- och säkerhetsdagarna med temat Hälsa och säkerhet åt alla, hade man bjudit in Helene Järvinen, miljö- och arbetsmiljökonsult till att föreläsa om attityd och kultur kring säkerhetsfrågor.

– Det är viktigt att få folk att tänka till i säkerhetsfrågor, att reflektera. Då det gäller attityden till säkerhet på jobbet har det hänt mycket de senaste åren. Om en företagsledning signalerar att säkerheten är viktig så sprids det bland de anställda och det skapas en miljö där det är bra att diskutera säkerhet och att rapportera problem, säger Helene Järvinen.

Hon får medhåll av Ingemar Andersson som lyfter fram vikten av att meddela eventuella risker man upptäcker och att våga rapportera om något händer.

– Om något händer så ska det rapporteras och då spelar det ingen roll om ett kommatecken hamnar fel eller ett stavfel slinker igenom i rapporten. Det som har hänt har hänt och om det skedde på grund av klantighet eller på grund av ett tekniskt fel, spelar ingen roll. Det finns inga korkade tillbud.

Enligt Ingemar Andersson anmäldes under 2015, 700 avvikelser. Avvikelserna omfattar riskobservationer, tillbud och olyckor. Året innan var det 600 avvikelser. Att det var fler under 2015 beror inte, enligt Ingemar Andersson, på att det var fler olyckor eller incidenter, utan på att folk blir allt bättre på att se riskerna och att rapportera.

Ingemar Andersson förklarar att man i säkerhetsarbetet inte bara jobbar med den egna fasta personalen, utan också riktar sig mot entreprenörer.

– 2014 hade vi åtta olyckor där entreprenörer var inblandade och där det ledde till frånvaro. 2015 hade vi en olycka. Två gånger per år bjuder vi in våra leverantörer av underhåll, kemikalier med mera för att diskutera säkerhet. Vår ambition är att bli en av landets säkraste arbetsplatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om