"Det där accepterar jag inte här"

Magnus Häggblad (SD) gick till personangrepp mot Per Lönnberg (V). Då avbröt Stefan Askenryd (S) debatten och tillrättavisade Häggblad – som bad om ursäkt.

Kommunfullmäktiges ordförande Stefan Askenryd röt till mot SD:s Magnus Häggblad.

Kommunfullmäktiges ordförande Stefan Askenryd röt till mot SD:s Magnus Häggblad.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2019-10-28 20:15

Under måndagens kommunfullmäktige startade Magnus Häggblad debatt under punkten delårsrapport. Han efterfrågade en samlad post för kostnaden för invandringen och uttryckte även en förhoppning om att det politiska styret skulle dra tillbaka sitt mål om att öka befolkningen till 43 000 invånare innan 2020. Han fick svar på tal av framför allt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Du nämner Filipstad som exempel och det är en kommun som har drabbats hårt. Grannkommunen Karlstad har lyckats väldigt bra och har projekt som gör att man lyckas placera nio av tio utlandsfödda i arbete. Vi har även såna projekt i Piteå, säger Brith Fäldt (V).

– Piteå har Sveriges lägsta andel utrikesfödda av befolkningen. Utmaningarna är inte jättestora enligt min bedömning, men de finns självklart. Det ska även tilläggas att det hade varit svårt för oss att klara bemanningen i våra omsorgsyrken i sommar om vi inte hade haft våra nyanlända, säger kommunalrådet Helena Stenberg (S).

När Per Lönnberg (V) gick upp i talarstolen och bland annat hävdade att det historisk sett är betydligt billigare att få in invandrare i arbete än vad "våra egna barn" kostar gick Häggblad över gränsen.

– Per Lönnberg pratar ju som han har förstånd till...

Fullmäktiges ordförande Stefan Askenryd avbröt direkt.

– Ursäkta mig här. De där tillmälena accepterar jag inte här. Det är inte acceptabelt.

Häggblad bad om ursäkt.

– Jag ber om ursäkt Per, det var ett spontant tilltag. Förlåt.

Han fortsatte sedan debatten genom att hävda att fler män kommer till Sverige, vilket leder till oroligheter i samhället och en skev könsfördelning.

– Det kan inte vara lätt för Magnus Häggblad att debattera utifrån den tydliga ståndpunkt han har när man befinner sig i en kommun med 6,3 procent män med utländsk bakgrund och 6,8 procent kvinnor med utländsk bakgrund. Är det därför han hela tiden hänvisar till andra kommuner, undrade Lars U Granberg (S).

– Finns det inget skäl för oro? Om Piteå nu är sist i kön här, varför skulle det gå på något annat sätt för Piteå, replikerade Häggblad.

Lars U Granberg menar att den stora vågen av människor på flykt har passerat.

– Vi är igenom den största puckeln. Jag förstår att Magnus Häggblad försöker hitta orosmoment och skrämma Piteåborna, men det blir svårt när du bor och verkar i en kommun som har minst antal utrikesfödda, säger han.

Magnus Häggblad, Sverigedemokraterna.
Magnus Häggblad, Sverigedemokraterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!